Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Crisis bij defensie
Door Jelger Froma

iets

Het is crisis en er moet bezuinigd worden, helaas ook bij Defensie. Het kabinet heeft in al haar wijsheid besloten dat er 10.000 banen gaan verdwijnen, alsmede alle tanks, alle cougar helikopters en 4 van de 10 mijnenjagers. Ook in de legertop moeten er banen verdwijnen. Dat het aantal van 103(!) generaals omlaag moet is niks nieuws, de omvang van de bezuiniging is dat wel.

Uiteraard denk ik graag mee en al na 5 minuutjes googlen komen er 4 officieren in beeld die schijnbaar de hele dag in de barak zitten te pokeren of pilsjes weg te tikken. Als Rutte en Hillen ergens met de motorzaag willen snoeien, laat het dan bij dit kwartet zijn. Het betreft hier uiteraard Willem-Alexander van Oranje (reserve commandeur van de marine), Willem-Alexander van Oranje (reserve commodore van de luchtmacht), Willem-Alexander van Oranje (reserve brigadegeneraal van de Marechaussee) en natuurlijk Willem-Alexander van Oranje (reserve brigadegeneraal van de landmacht). Als je dan toch bij de reserves de hele dag uit je neus zit te eten, kan je dat net zo goed in meerdere functies doen, nietwaar?

Vanwege het volslagen idiote idee dat geboorte in een bepaald gezin automatisch betekent dat je het inzicht van Napoleon en de sluwheid van Arminius hebt, is deze man benoemd tot een hoge functie in het vaderlandse leger. Toegegeven: door zijn vaardigheden als watermanager heeft commodore Willem-Alex bijna in zijn eentje een bruggenhoofd naar Machangulo gerealiseerd, maar om nou te zeggen dat we met hem de oorlog winnen...

Wat dat betreft mogen we blij zijn dat Willem-Alex slechts reservegeneraal is. Ik moet er niet aan denken dat Nederlandse soldaten in het heetst de strijd onder het bevel staan van een generaal die zijn functie aan zijn afkomst te danken heeft in plaats van opleiding en inzet. Gelukkig zijn er ook nog generaals die wél geschikt zijn voor hun functie. Maar desondanks kan het leger door de geplande bezuinigingen een missie nauwelijks aan. Hoe kan je willens en wetens troepen naar Kunduz sturen zonder een goede uitrusting? Ofwel je gaat op missie, tot de tanden toe gewapend, ofwel je gaat niet.

Laten we tot slot ook niet vergeten dat de regering het oppergezag heeft over de krijgsmacht. En wie is goed genoeg om de regering te voeren, ergo, het oppergezag over de krijgsmacht te hebben? Precies, ook dat hebben we overgelaten aan het blinde toeval en de irrationaliteit van de erfopvolging. Door in het juiste gezin geboren te worden, wordt vanzelf dat lege vakje voor ‘geschikt’ ingekrast, waarna het oppergezag met al haar geschiktheid in Noordeinde 64 blijft, terwijl het leger, zo arm als een kerkrat, op missie wordt gestuurd. Voor God, Vaderland en Oranje.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander