Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Boekrecensie "Doe het niet, Alex!" van Hans van den Bergh
door Leo Brabanticus, 27 maart 2011

Leo Brabanticus
Amsterdam: Meulenhoff, 2011, 160 pagina's, ISBN 9789029087445.

Hans van den Bergh, gerenommeerd RG-republikein, heeft onder bovenstaande titel onlangs een boeiend boekje geschreven, dat een must is voor iedere orangist.

In 33 korte schetsen - hij noemt ze zelf hoofdstukken dan wel paragrafen - adviseert hij Amsberg 'voorgoed af te zien van het koningschap'. Pro Republica stemt daar van harte mee in. Sinds jaar en dag streven wij naar bekend ook dat doel na, zij het dat wij expliciet de totale afschaffing van de monarchie eisen terwijl de lezer bij Van den Bergh soms de indruk krijgt dat hij Amsberg een ceremonieel koningschap zit aan te praten. De auteur moet hier zelf duidelijkheid verschaffen: hijzelf en het onderwerp zijn dat waard, terwijl het Nederlandse volk er recht op heeft te weten waar hij en zijn deftig en lui Genootschap (RG) nu precies voor staan.

Op zich moge het libellum weinig nieuws brengen. We voortdurend de website van Pro Republica bezoekt, constateert onmiddellijk dat van den Bergh veel oude koek serveert. De waarde ervan ligt ook niet in de historisch-wetenschappelijke annotatie, waarvan de auteur heeft afgezien. Hij heeft daar gelijk in. Zijn boekje is in de eerste plaats een strijdschrift en als zodanig meer dan goed geslaagd. Wel had de opneming van een zorgvuldig samengestelde literatuurlijst het nog waardevoller gemaakt.

De adviezen aan Amsberg zijn verrukkelijk om te lezen. Het verhaal over Vredeling en Juliana is een absoluut hoogtepunt, maar het hele boekje leest als een roman en graaft tegelijk diep, al zal het voor een echte republikein meer confirmatie zijn dan revelatie. Alleen het feit al dat ongeveer alle waanzinnigheden van de monarchie hier op nog geen 190 pagina's bij elkaar gezet zijn, maakt het tot een onmisbaar boek waaraan wij in woord en geschrift dolgraag bekendheid willen en zullen geven.

Bij de geringe kritiek die al in de bovenstaande alinea's voelbaar was, kan ik het het niet laten. Er is immers méér, véél meer dat ons dwars zit en waaraan ik hier lucht geef. Collega Van den Bergh weet als geen ander dat er in de republikeinse wereld verschillend gedacht wordt over de aanpak van de monarchie. Pro Republica wordt bijna dagelijks verweten dat wij in onze strijd veel te veel op de man en niet op de bal spelen.

Zeker onze strijd is hard, maar tevens uiterst correct en pacifiek. Wij spelen niet op de persoon maar constateren in Van den Berghs geschrift dat de Amsbergers juist niet anders doen dan op de man te spelen. Zij steken allemaal hun achterste vol met veren om te laten zien hoe goddelijk en hoe superieur ze zijn, terwijl wij juist niets anders doen dan al die veren stuk voor stuk er uit te trekken. De vraag naar de pot en de ketel is hier meer dan voor de hand liggend. Was het niet de taak, de dwingende taak van de auteur geweest zijn monarchale landgenoten op deze niet te accepteren dubbelhartigheid te wijzen?

Waar het boekje ongeveer op het zelfde tijdstip verschijnt als waarop de waxinelichtje-werper Erwin door OM, rechtbank en een groot deel van de pers te kijk wordt gezet als 'verward' omdat hij de Amsbergers uit de tijd en 'crimineel' acht, wat is dan het aanstaande lot van professor Van den Bergh en van geheel Pro Republica en van al die republikeinse wetenschappers die bij hun volle verstand zeggen dat de monarchie heeft afgedaan en zo snel mogelijk dient opgeruimd te worden? Was het niet nodig om deze stelling expliciet te poneren? Of zou dat niet goed vallen bij het RG?

Zo kom ik bij mijn grootste ergernis: Van den Bergh, uitverkoren lid van het indrukwekkende Republikeins Genootschap ( RG) waar een klein aantal oprechte republikeinen maar vooral overtuigde monarchisten en op zijn minst reeksen opportunisten, lafaards en conservatieven de toon aangeven, wijdt bijna 3 volle pagina's aan die fossielenclub, die naar de statuten door overleg en discussie de monarchie zal dwingen de benen te nemen. Risum tenete, amici ofwel stikt niet van het lachen, vrienden.

Aan het momenteel weer iets oplevende Nieuw Republikeins Genootschap worden enkele regels, gewijd, terwijl aan het van alle kanten levende, razend actieve en aan alle kanten bruisende Pro Republica geen enkel woord wordt waardig gekeurd.

Laten we de fossielen van het RG dus geheel en voor goed buiten beschouwing - hoewel de uitgave van een boekje als dat van Van den Bergh wel veel goed maakt - en laten we de tientallen 'gemoedelijke' maar niets doende 'republikeinen, 'die' majesteit' als een schoothondje achterna lopen en die met hun al dan niet vette banen 'individueel en collectief' druk doende zijn te 'discussiëren over de Nederlandse staatsvorm', maar in hun eigen vet gaar stoven. Maar de arme sloebers van het NRG dat onlangs onder de moedige leiding van Hans Maessen en Anjo Clement zich los vocht van het luie en onwelriekende corpus van het het RG en zich terecht momenteel vastklampt aan het voorbeeld van Pro Republica, hadden meer collegiale waardering verdiend.

Hoofdstuk 17 - over de republikeinen - is ondermaats, beneden de kwaliteit van Van den Bergh en ontsiert diens libellum, dat Pro Republica verder een gouden hart toedraagt en een grote toekomst toewenst. Hoe meer het gelezen wordt, des te meer zal bij de bezoeker van onze site de vraag opkomen: 'waar hebben wij het meer gelezen?'

En waarom fuseren die lui niet? Het antwoord is: omdat er in het RG te weinig van den Berghen en Aaldersen en te veel Halsema's, Van Bommels en Jan Mulders zitten, daarom!

Ons adres: info@prorepublica.org

Giro penningmeester 42.65.441 te Boxtel. Alles en iedereen is welkom.ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander