Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Frijhear IV
Age Frijhear Popta van Menaem

ietsAls ik mijn opponenten goed begrijp dan hebben zij met mij gemeen een voorkeur voor de republiek, kan het zijn zo spoedig mogelijk. Ik zou zeggen: laten we ons dan op pad begeven en niet afgeven op lage adel. Misschien ben ik, opgezwollen persoon, wel bastaardfamilie van het staatshoofd, in de zijtak zoals bij mijn weten door de heer Tom Couzy is nageplozen. Ik kan het niet helpen van enige komaf te zijn. Daardoor ken ik wel enigen uit vergelijkbare takken, die mij genegen zijn. Een heeft zelfs een post in het kabinet van mevrouw Van Amsberg. Ik hoor wel uit die kringen dat men zich daar geen kopzorgen maakt nu de republikeinse verenigingen elkaar vliegen afvangen, dan wel dat er in elk van de verenigingen herrie is om lage adel of straatnaamplaten.

Inderdaad kunnen wij de tijd beter benutten. Yes, we do (vrij naar B. Obama.) U aanvaardt mij als aan hoger wal geraakte medestrijder, ik aanvaard u als weer anders. Wij gaan vooral nadenken en onthouden ons voortaan van schelden, razen en tieren. Dat laatste deed men niet in de Franse revolutie. Men richtte daar als eerste de guillotine op. De adel moest worden ingekort, d.w.z. het hoofd werd van de romp gescheiden.

Willen wij dat ook nog, in de in ons geval nog slechts gedachte republiek? Zo ja, blijft het dan bij het onthoofden louter bij de adel, of past daar ook diegene bij, waarvan men bij ons zegt ‘dee meint ziech gèt’?

Willen wij de republiek, of willen wij ons als het grauw storten op, nou ja, laat ik het maar ronduit zeggen, op mij en mijn familie. Aan die laatste republiek adviseer ik om als eerste artikel van de nieuwe grondwet het volgende op te nemen, uitgaande van de opvatting dat er in onze moderne tijd van enkel nog haat zaaien geen bloed meer hoeft te vloeien: “Zij die van adel zijn of ook maar enige edele lucht om zich heen hebben hangen, worden per eerste gelegenheid per twitterbericht verbannen naar Sint Helena, na bij overbezetting van de lijn een korter of langer verblijf op Elba.” Hoe zal het daarna zijn? Wie zullen er overblijven? Een wenkend perspectief! Ieder met ook maar een hoofdhaar boven het maaiveld is verdwenen. Men kent alleen nog een en een is twee? En dan?

Ga eens na hoe het, na de guillotine in Frankrijk, weer ging in de Bataafse Republiek? Ik verneem dat Graaf Schimmelpenninck raadpensionaris was van de Bataafse Republiek. (Willem V was, zoals gewoonte bij de Oranjes, allang naar Engeland gevlucht.) Het gaat er toch ook niet om de adellijken van het pluche te weren? Het gaat om vrij kiezen.

Wat te doen? Een goede vraag voor de vrije mensen van Vrouwe Mina.

Age, Frijhear van Menaem.

PS.

Dus toch weer zo ondertekenen? Ja, als prikkel in het vlees: we gaan met elkaar verder. Als rustige voorstanders van verkiezingen, ook op het hoogste niveau. Niet met een grote mond, want die stoot weifelende goedwillenden maar af. We zweven luchtig naar de republiek, naar het voorbeeld van de geest boven de wateren, waarvan middeleeuwers nog steeds beweren dat door diens gratie de zoon van mevrouw Van Amsberg in de wieg gelegd is voor erfelijke heerschappij, al dan niet ceremoniëel.

(NB. De ‘erfelijke’ lijn van Oranjes loopt via de Friese tak, toen zetelende niet ver van Menaldum. Dat wil ik nog wel even gezegd hebben. vM)





ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander