Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Frijhear II
Age Frijhear van Menaem

iets

De vrije vrouw Mina zit er nog het dichtste bij. Zij begrijpt wat het wil zeggen frijhear te zijn: een vrije vrouw, een vrije man. Geen onderdaan van een Oranje. Ik zeg het nog maar eens. Het gaat om het gekozen staatshoofd, want dan komt de republiek vanzelf. U weet het al: ook in een republiek kan het mis gaan. Er blijven Bernhards weten we wel. Italië is in tegenstelling tot ons land een republiek. Berlusconi kan men op termijn kwijt.

Toch maar een koninkrijk blijven? In de tijd dat ik in Tilburg verbleef hoorde ik van de Koningshoeven. De koninklijke paardenstal staat er nog, hoewel verbouwd, op nummer 83. Schuin aan de overkant, op de andere oever van de Leij, staat het (verbouwde) chalet van het staatshoofd koning Willem II. Hij ontving er toen de meskes. Maar hier kunnen we niet van het staatshoofd af. Vrije verkiezingen, daar gaat het om, wijziging van de kreupele Grondwet.

Ik lees van Jolande Sap (GroenLinks) 'Branie zonder Brein' in de NRC van 19/1.(aanbevolen, die krant!) Hier enkele woorden van haar en tussendoor enig commentaar van mij.

'Ik droomde van een mooie kruisbestuiving tussen mijn politieke en mijn wetenschappelijke werk. De eerste ontnuchtering kwam snel.'

Sap spreekt over politiek met een kleine p. Ik denk aan 'matennaaier' Verhagen (Trouw van 20/1, Pieter Geenen: praten met Amerika). Ik denk aan mensennaaier Hillen met zijn British Tobacco, in alle kranten.

'Als de politiek zo doorgaat, als politici niet meer de wil hebben om de grote uitdagingen van hun tijd aan te gaan, zal ook de politieke macht steeds meer vast lopen. Ik wil in de traditie staan van die politici die passie voor hun politieke idealen hebben. Politieke idealen zijn te kostbaar om aan de wilgen te hangen. Ook al komen mijn idealen niet overeen met die van dit kabinet, ik wil altijd de ruimte houden om serieus te verkennen of de kabinetsvoorstellen misschien kunnen bijdragen aan mijn idealen. Naïef? Misschien. Ambitieus? Zeker, maar ik ben er ten diepste van overtuigd dat een politicus die niet méér wil weten, meer verliest dan de feiten. Hij verliest zijn geloofwaardigheid en daarmee zijn idealen.'

In uw drukke werk, mevrouw Sap, met de achterban over Afghanistan, de vraag hoe u denkt over de zaak van de monarchie. In het programma van uw partij staat dat de monarchie op termijn dient te verdwijnen. U weet wel. Blijft u - in door u gesignaleerde politiek met een kleine p - kiezen voor het ceremoniële koningschap?

Kiest u voor de middeleeuwen op dat punt, of kiest u voor het gekozen staatshoofd? Het gaat om het stellen van echte democratie: vrije verkiezingen. Voor velen een wenselijke politieke zaak van de eerste orde. Daarin komt het tot Politiek met een grote P. Wat onszelf betreft: tot Republikeinen met een grote R. Het wordt Branie mét Brein.

Op deze site wordt het hopelijk begrepen. Hersens, geen loos gebral. Mevrouw Mina heb ik geprezen. Daar kunnen Peter en Tom Couzy het mee doen. Jelger en Wim 3: bij deze een tweede (heel snelle) bijdrage. Tot uw dienst! Wat Renzo betreft (lees het commentaar op jou): optrekken tegen windmolens in Menaldumadeel doe ik niet. Dat is trouwens veel te ver van waar ik woon, dichter bij Maastricht. U hoort er nog van, en anders herinner mij er maar aan. En dan René. Ja, bedankt, jij begrijpt het misschien nog beter dan vrije vrouw Mina.

Age Frijhear van Menaem, in de wandel voortaan kort: Van Menaem.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander