Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Frijhear
Age Frijhear van Menaem

ietsEen keer schrijven op Pro republica, Ik ben inderdaad ‘voor de republiek’. Niet dat ik daar nu alle heil van verwacht. Mensen blijven mensen, de een wil nu eenmaal meer zijn dan een ander. Kijk eens naar Tunis. Ali Baba, of hoe heet die man. Hij zit nu ergens in Qatar, meen ik. Of ben ik in de war en gaat daar de koningin binnenkort op staatsbezoek? Het maakt ook eigenlijk niet zoveel uit, Ali Baba of Beatrix. Het is heersen over een ander. Al is er verschil. In Tunesië kiest men het staatshoofd, zegt men. Dat is in Nederland anders. Hier loopt men ver achter. Als ik dus schrijf gaat het over het te kiezen staatshoofd en niet over straatnaambordjes met Bernhard.

Stel je voor: al die mensen die hun postpapier moeten veranderen. Die krijg je sowieso niet meer als lid. Het gaat over het kiezen, en niet over dat je er dan geen Bernhard bij zou kunnen krijgen of een meisje voor microkredieten. Het gaat ook niet over inkomens en dat bankdirecteuren nog jaloers op die bonussen zouden zijn, mijlen ver boven de Balkenendenorm. Het gaat om verkiezing van het staatshoofd en niet over dat Bernhard een loeder was. Ook in een republiek zijn er loeders. Voordeel is wel dat in een republiek meer kans is dat allen berecht worden als zij als crimineel op heterdaad worden betrapt. Verder doet Bernhard niet terzake.

Over de verkiezing gaat het dus, die in de toekomst en ook die van 1815. Al kun je dat moeilijk een verkiezing noemen. Dat was meer een niet-verkiezing, kiezen door mensen in een wurggreep. Dat nagaan. Eens kijken wie daar in 1815 allemaal bij waren en die geen bek mochten opendoen, en dat nog pikten ook. Zo kan ik het ook. Inderdaad zo kon Prins Willem Frederik het. Zo koning worden en regeren met handlangers, letterlijk, met die je hand langer maken, die je greep vaster maken.

Eigenlijk de regenten waarover Afshin Ellian het had in de NRC van 15/1 (Opinie & Debat). Lees dat blad! Ik ben benieuwd hoe de kamerleden eigenlijk over zo’n verkiezing denken. Ik noem Wilders niet als eerste. Die is net zo min democraat als die Prins Willem Frederik. Wilders bestaat voor mij niet, net zo min als vader Zorreguieta.

Wat denken de kamerleden over de verkiezing van het staatshoofd. Dat is toch een zaak van belang in een democratie? Weer een andere vraag is wat de heer R. Lubbers ervan denkt. Hij denkt iets dat is zeker, want hij is de voorzitter van het Comité tot viering van het feest van 200 jaar koningschap. Een middeleeuws feest onder leiding van een mastodont, dat is het zo’n beetje, dat klopt wel ongeveer.

Maar laat ik me toch even voorstellen. Per slot van rekening staat er niet voor niets Frijhear boven dit stukje. Frijhear. Dat is het Friese equivalent voor het Nederlandse ‘baron’. Adellijke titel. Ik voel dat ik in verlegenheid raak, nu ik door de mand ga vallen. Ik ben zelf ook van adel, jawel, ook al stelt dat helemaal niets voor. Ik kan er niets aan doen, zo geboren, weet u wel. Adel in een lage rang: een gewone baron zeg maar.

Van Menaem is de naam. Voluit Age Frijhear van Menaem. (Kijken of ik nog eens mag schrijven. Ik vrees van niet.)

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander