Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Alarm: bedreiging van de vrije meningsuiting
Hans Vogel, 13 januari 2011Vorige week was GEENNIEUWS.COM enige tijd uit de lucht. Eergisteren bleek plotseling Klokkenluideronline.nl niet meer bereikbaar. Deze site, met 10.000 dagelijkse bezoekers de belangrijkste alternatieve website in Nederland, bleef vervolgens een etmaal lang onbereikbaar. In beide gevallen was de storing officieel te wijten aan technische problemen.

In 2009 probeerde de schietgrage advocaat mr. H.F.C. Kuijpers (motto: 'eerst schieten, dan praten') met juridische chicanes de uiterst goed geïnformeerde site van Kleintje Muurkrant onderuit te halen.

Zonder succes overigens, maar de collega's van Kleintje werden gedwongen tot betaling van exorbitante dwangsommen à raison van tienduizenden euro's. Sinds vorige zomer ligt ook Pro Republica onder vuur, namelijk van een obscuur firmaatje genaamd cozzmoss, dat inmiddels alweer ter ziele is. Dit bedrijfje is opgegaan in de in Eindhoven gevestigde firma Auxen, die zich specialiseert in het beschermen van het auteursrecht. Een nobel doel zonder twijfel, maar het gaat hier om een firma die er geld mee wil verdienen. Dat geeft de zaak meteen al een iets minder nobel aureool. Want zegt u nu zelf: een bedrijf dat geld verdient aan het opsporen van zogenaamde schendingen van het auteursrecht, heeft er toch belang bij dat het auteursrecht wordt geschonden? En als dat niet het geval is, zal zo'n firma zich storten op grensgevallen of zelfs partijen aanvallen die zich op geen enkele manier aan de schending van auteursrechten schuldig maken. Zo niet dan komt er immers geen geld binnen. Als iedereen zich braaf aan de regels op het gebied van het auteursrecht houdt (en rekent u er maar op dat wij van Pro Republica dat minutieus doen), heeft een bedrijfje als Auxen geen bestaansrecht.

Waarom wordt Pro Republica voor de rechter gesleept? Wel, omdat in 2010 gelinkt zou zijn naar artikelen op de sites van De Volkskrant en Trouw. Dat zou niet mogen volgens de dames en heren van cozzmoss (nu dus Auxen). Dat zou namelijk een inbreuk zijn op het auteursrecht. Welnu, het hele internet hangt aan elkaar van dergelijke links, daarom is het namelijk het internet. Wie iets beweert zonder bewijs wordt niet serieus genomen, dus wie iets voor het web schrijft MOET verwijzen. In de wetenschap gaat het net zo. Volgens de redeneertrant van Auxen zouden dus ook voetnoten in (wetenschappelijke) publicaties en rapporten een inbreuk vormen op het auteursrecht. Dat is natuurlijk de grootste denkbare flauwekul.

Op 25 januari vindt op de rechtbank Den Bosch een comparitie plaats. Het is de bedoeling dat er dan een minnelijke schikking wordt getroffen. De mannen van Auxen willen natuurlijk gewoon poen zien, liefst veel. Beweerd wordt immers dat door de links van Pro Republica de twee zieltogende dagbladen financieel zouden zijn benadeeld. Maar de abonnees lopen toch al bij bosjes weg, daar helpt geen moedertjelief aan. Natuurlijk leiden De Volkskrant en Trouw geen enkel verlies door een paar linkjes! Integendeel, het veroorzaakt juist meer traffic naar de websites van die kranten! De websites van die kranten zijn bovendien ook nog eens gratis, dus wat is het probleem?

Het is echter opvallend dat juist Pro Republica, dat zich net zo netjes gedraagt als vele tienduizenden andere sites en weblogs, voor de kadi wordt gesleurd door een firma die op haar eigen website geen enkele informatie biedt over wie de eigenaren zijn, wie er de baas is en evenmin (zoals veel bonafide bedrijven) jaarrapporten op pdf ter inzage biedt. Wat ons betreft gaat het in zo'n geval om een obscuur bedrijf, een firma die haar ware gezicht voor de buitenwereld verborgen wil houden.

Wij kunnen derhalve geen andere conclusie trekken dan dat de actie van cozzmoss (nu dus Auxen) geen ander doel heeft dan om Pro Republica het zwijgen op te leggen. Een vorm van censuur dus, al zal dat door de anonymi achter Auxen uiteraard in alle toonaarden worden ontkend.

Het zou ons niets verbazen als achter Auxen lieden schuilgaan, die directe of indirecte banden hebben met de familie Amsberg. Per slot van rekening bevinden zich in de jongere generatie van die familie tal van lieden die het zakenleven onveilig maken. Het zal dan wel niet gaan om 'prinses Mabel' want die heeft het te druk met de louche ondernemingen van George Soros en zijn gekleurde revoluties; ook niet om haar man Friso of haar zwager Constantijn.

Het zou bijvoorbeeld wel eens 'Maurits van Oranje' kunnen zijn. Auxen lijkt precies het soort bedrijfje dat door Maurits zijn firma The Source BV zou kunnen worden gesteund. Bovendien: The Source heeft niet eens een website.

Een ding is echter voor ons zeker: er zit een luchtje aan de vervolging van het fatsoenlijke Pro Republica. Het is een politiek proces. Zeker nu. Want onder wier portret zitten de rechters in Den Bosch die straks vonnis wijzen? Precies!ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander