Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Een kat in nood
Mr. J.M.F.A. Dumoulin, 06 januari 2011

Gekroonde katDat hare graaiesteit geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken is inmiddels wijd en zijd bekend. Mevr. Amsberg mag dan niet voor de poes zijn, de laatste tijd maakt zij, gelijk een kat in nood, wel heel rare sprongen. De manier waarop Erwin L. wordt behandeld, is daarvan een treffend bewijs. Wie bang is, zoals mevr. Amsberg, gaat domme dingen doen. De kersttoespraak was al behoorlijk dom, maar de behandeling van de hulpeloze, zwakke burger Erwin L. is nog veel dommer. Wie sterk is moet zich niet meten met aantoonbaar zwakkeren. Dat geldt voor de bokssport, maar ook in de politiek. Want bij een ongelijke strijd gaat de sympathie van het publiek onwillekeurig altijd uit naar de zwakkere, de 'underdog' in dit geval, die door de 'fat cat' wordt gemarteld op een wijze die in de Sovjet-Unie van Stalin niet zou hebben misstaan. Door Erwin L. te folteren verzwakt mevr. Amsberg haar eigen positie in plaats van die te verstevigen. Republikeinen zouden dus—al is het verschrikkelijk voor Erwin L.—juist blij moeten zijn dat zij zich zo laat gaan in haar door angst ingegeven wraakzucht.

Wat wij voor ons zien gebeuren is de definitieve ontsporing van mevr. Amsberg. Als een soort voetzoeker baant ze haar grillige pad door haar afkalvende koninkrijkje. Wanhopig klampt zij zich vast aan de macht die haar uit de handen begint te glippen. Zij heeft haar 'onderdanen' opgezadeld met een verrotte economie en hen verwikkeld in geldverslindende buitenlandse militaire avonturen. Terwijl de 'onderdanen' verpauperen en verhongeren, verschuilt mevr. Amsberg zich achter dikke lagen schmink, dikke pruiken met stalen frame, en dikke paleismuren. Bij elk uitje, bij elke 'bain de foule' staat zij doodsangsten uit, en terecht, want het geduld van de burgers raakt op. Geen wonder dus dat zij dekking zoekt als iemand iets op de Dam roept, dat zij vol gas wegzoeft in haar bus als er een zwarte Suzuki opdoemt, geen wonder dat zij heftig reageert als iemand iets naar de gouden koets gooit. Mevr. Amsberg is zó bang voor de burgers, dat zelfs haar eigen lakeien uit de gangen en vertrekken van het paleis moeten verdwijnen telkens wanneer het madame behaagt om langs te komen. Dan drukt zij namelijk op een knopje waardoor een belletje gaat, ten teken dat het personeel zich snel uit de voeten moet maken.

Marie AntoinetteOnderwijl maken haar middelmatig begaafde zoon en diens importbruid zich op om het roer over te nemen. Voor wie een beetje historisch besef heeft, is de gelijkenis met Lodewijk XVI en Marie Antoinette werkelijk frappant. Evenmin als Lodewijk is de Waterprins een intellectuele hoogvlieger. Lodewijk hield zich liever bezig met het repareren van uurwerken dan met staatszaken en ook Willem Alexander doet liever iets anders, ik meen dat het hossen was. Lodewijk was getrouwd met een Oostenrijkse prinses (een echte, dat wel) en ook Willem Alexander haalde zijn vrouw uit een ver buitenland. Máxima schijnt dezelfde voorkeur voor luxe en haute couture te hebben als indertijd Marie Antoinette. Er is alleen wel een belangrijk verschil tussen Willem Alexander en Lodewijk XVI, want Lodewijk schijnt werkelijk een aimabel mens te zijn geweest, geheel gespeend van enige vorm van kwaadaardigheid, terwijl dat bij de zoon van mevr. Amsberg vermoedelijk toch anders ligt.

Lodewijk en Marie Antoinette hebben met hun leven moeten betalen voor het hardvochtige en hautaine beleid van Lodewijk XV, die Frankrijk meesleurde in dure en zinloze buitenlandse oorlogen, waarvoor uiteindelijk de bevolking de rekening kreeg gepresenteerd. Laten we niet vergeten dat de geschiedenis, net als de natuur, altijd op zoek is naar evenwicht. Als het evenwicht is verstoord moet het worden hersteld. Is het langdurig en ernstig verstoord, dan zal het herstel slechts met geweld kunnen plaatsvinden. Hoe groter en langduriger de verstoring, des de gewelddadiger het herstel van het evenwicht.

Het is merkwaardig dat mevr. Amsberg, die toch geacht mag worden behoorlijk onderwijs te hebben genoten, geen historisch besef lijkt te hebben. Als iets voor een monarch belangrijk is, dan is dat wel historisch besef. De drs. geschiedenis Willem Alexander zou toch wel iets van historisch besef moeten hebben, maar blijkbaar luistert zijn moeder niet naar hem. Evenmin heeft zij blijkbaar ooit geluisterd naar haar voormalige secretaris, drs. Dolf Hogewoning, ook een historicus. En vermoedelijk ook niet naar de historici drs. Mark Rutte en drs. Maxime Verhagen. Alle vier deze doctorandussen zijn afgestudeerd aan de Leidse universiteit, waar de historische opleiding toch werkelijk niet slecht genoemd kan worden. Omringd door deskundige adviseurs zou het toch voor mevr. Amsberg niet moeilijk moeten zijn om zich te voorzien van degelijk onderbouwde historische adviezen. Maar daar blijkt helemaal niets van. Mevr. Amsberg doet en zegt de domste dingen omdat zij naar niemand wil luisteren. Zij luistert al meer dan dertig jaar naar niemand. De macht heeft haar kierewiet gemaakt.

Het is mogelijk dat mevr. Amsberg erin slaagt, haar zoon en diens vrouw op de troon te hijsen. Zij beseft echter niet dat zij daarvoor vroeg of laat de prijs voor zullen gaan betalen. Niet alleen voor hun eigen (wan)daden, maar ook voor de wandaden van mevr. Amsberg. Dat kan allemaal worden voorkomen met één simpele handeling: afstand van de troon.

Leve de republiek!ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander