Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
4 december 2010

Iedereen een lintje
Hans Vogel

lintjesDe Telegraaf meldde op 4 december dat 'acht voormalige bewindslieden van het vierde kabinet-Balkenende' op vrijdag 'een koninklijke onderscheiding (hebben) ontvangen uit handen van premier Mark Rutte. Ze zijn benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau'. Het bericht meldt verder: 'voor vertrekkende ministers geldt dat ze officier in de Orde van Oranje-Nassau worden. Voormalig staatssecretarissen worden ridder in de orde van Oranje-Nassau'.


Spitsboef, leugenaar of vandaal, een lintje krijgen ze allemaal!

Er was een tijd dat een minister in Nederland alom werd beschouwd als achtenswaardig personage. Ergens in de jaren 1970 begon daar verandering in te komen. Als ik mij niet vergis omdat toen bleek dat ook ministers van tijd tot tijd dronken tijdens het werk (Jan Pronk en Henk Vredeling). Vervolgens deden allerlei dames en heren een duit in het zakje. Neelie Smit-Kroes (nu weer gewoon Neelie Kroes) met de zaak Tankercleaning Rotterdam; haar latere echtgenoot, declaratiekoning Bram Peper; Hanja Maij-Weggen de snelheidsduivelin die routineus en straffeloos de maximumsnelheid op de provinciale weg overschreed ('ik doe het maar zelden'); de cocaïne-importeurs Winnie Sorgdrager, Ed van Thijn en Ernst Hirsch Ballin (IRT-zaak!), de miljoenenzwendelaar (ESF-gelden) Ad Melkert...ach ik kan wel aan de gang blijven.

Maar in Nederland krijgt elke ex-minister, elke staatssecretaris een 'koninklijke onderscheiding.' Je kan je afvragen wat de waarde is van een onderscheiding die iedereen sowieso te beurt valt. Zoiets als een examen waarvan je van tevoren al de uitslag weet. Ook als je er helemaal niets van bakt krijg je een voldoende. Lijkt wel een beetje op de situatie bij Hogeschool InHolland.

Nadat de PvdA-ministers (inclusief struikrover Wouter Bos en de eeuwig dorstige Guusje ter Horst) hun lintje reeds eerder hadden mogen ophalen bij mevr. Amsberg, was het afgelopen vrijdag dus de beurt aan 'André Rouvoet (Jeugd en Gezin), Maria van der Hoeven (Economische Zaken), Ernst Hirsch Ballin (Justitie en Binnenlandse Zaken), Ab Klink (Volksgezondheid), Eimert van Middelkoop (Defensie), Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat), Tineke Huizinga-Heringa (Verkeer en Waterstaat en VROM) en Gerda Verburg (Landbouw).'

Een fraaie verzameling van kneuzen, oplichters en schavuiten, dacht u ook niet? Stuk voor stuk hetzij stuitend incompetent, hetzij ondergravers van onze burgerlijke vrijheden dan wel verduisteraars van onze belastingcenten.

Maar wel allen steunpilaren van de familie Amsberg. Het systeem bevindt zich inmiddels duidelijk in verregaande staat van ontbinding. Als dat niet zo was, zouden er namelijk wel competente en fatsoenlijke bewindslieden te vinden zijn. Maar alleen het grootste uitschot is nog bereid de Amsbergkliek te dienen. Ze hebben zo weinig zelfrespect dat ze nog braaf een stukje blik aan wat kunstzijde komen ophalen bij de roverhoofdvrouw.

leve de republiekProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander