Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
De Damroeper, de Waxinelichtjeswerper en de Ruitengooier
Hans Vogel

damroeptoeterlichtjegooier.jpgVeel zotter kan het allemaal niet worden in Nederland. Het is dat ze een vorstelijk salaris opstrijken, anders zou je uit menselijk oogpunt bijna medelijden krijgen met de familie Amsberg. Dat salaris is trouwens zo ongeveer het enige vorstelijke aan die hele familie. Voor de rest spelen ze de hoofdrol in een klucht, maar ze schijnen dat zelf nauwelijks te beseffen. Ze stapelen stommiteit op stommiteit maar hebben geen idee hoe ze dat kunnen vermijden.

De monarchie is duidelijk in verval omdat er van twee kanten aan wordt geknaagd: van onderen en van boven. Van boven door de Europese Unie, die op termijn zonder enige twijfel een einde zal maken aan de nog resterende monarchieën in Europa. Bedenk dat mevr. Amsberg en haar collega's in Engeland, Zweden, België, Luxemburg, Spanje en Denemarken een obstakel zijn voor de ongehinderde almacht van de criminelen die de Europese Commissie bemannen. Deze lui zijn trouwens levensgevaarlijk want ze ruiken nu de overwinning en durven het zelfs aan om ons nog eens extra te gaan belasten.

Van onderaf wordt aan de troon geknaagd door woeste burgers. Sommigen van hen gooien een waxinelichtje naar de gouden pantserkoets wanneer die toevallig voorbij komt; anderen gooien de ruiten in van een 'werkpaleis' waar mevr. Amsberg net op dat moment niet vertoefde. Wat zij dan wel deed mag Joost weten. Zij—althans haar zoon—mag dan beweren dat er 24 uur per dag wordt gewerkt en dat gedurende de zeven dagen van de week, maar daaraan kan nu getwijfeld worden. Anders was er wel iemand in dat paleis geweest. Dat is ook precies de reden dat velen woedend zijn op de familie Amsberg. Wat doen zij eigenlijk? Waarom harken zij miljoenen per jaar belastingvrij binnen en worden ook nog eens op gemeenschapskosten vervoerd, gespijzigd en gelaafd? Wat krijgen wij daarvoor terug?

Een grote mond, meer niet: onaangenaam en vijandig gedrag jegens fotografen en journalisten die zogenaamd hun privéleven verstoren. Ze strooien met andermans geld en lezen de burgers de les. De ene vertelt ons dat we meer moeten lezen, de andere drukt ons op het hart om tolerant te zijn en om ons lot geduldig en blijmoedig te dragen. Een juffrouw die het geld dat zij van ons ontvangt over de balk smijt, komt ons vertellen hoe we met onze schamele centen om moeten gaan. Waar halen die lui het lef vandaan om ons zo te kleineren?

Het mag een wonder heten dat er niet nog meer mensen zijn die van alles roepen en dingen gooien naar de voertuigen en verblijfplaatsen van mevr. Amsberg en haar familie. Er is immers geen enkele andere manier waarop de aandacht van de familie Amsberg te krijgen is. Bij de praatjes die ze op hun tripjes door het land van allerlei schoenpoetsers moeten aanhoren zie je gewoon dat ze tegen de slaap en de verveling zitten te vechten. Over beledigend gedrag gesproken. Maar ze hebben er wel voor gezorgd dat er geen straf staat op burgerschennis.

Velen die nog geloofden in het oranjesprookje zijn in de loop van dit jaar de schellen van de ogen gevallen. De ijver van ordehandhavers, dienders en rechters om het de familie Amsberg naar de zin te maken is onthutsend. Je kunt niet anders dan concluderen dat de politie in feite de privépolitie van de familie is en dat de rechters in feite hun lakeien zijn. En dat terwijl er jaarlijks al tientallen miljoenen worden gespendeerd aan de 'Dienst Beveiliging Koninklijk Huis'. Dat geld hoeft dus helemaal niet te worden uitgegeven, want als iemand ook maar een kik geeft bij een evenement krijgt hij de voltallige aanwezige politie over zich heen. Wie een waxinelichtje werpt naar een passerende koets krijgt ongezien minstens vier maanden voorarrest voor zijn kiezen. O ja, zo iemand wordt natuurlijk terstond uitgemaakt voor ontoerekeningsvatbaar, gek, gestoord, verward of wat dan ook.

Dat geldt ongetwijfeld ook voor de ruitengooier. Maar het lijkt wel alsof de Amsbergs nu in elk geval hebben begrepen dat je zo iemand niet maanden achter de stangen moet zetten en onderwerpen aan een soort van Abu Ghraib light. Nee, snelrecht voor deze jongeman. In de hoop natuurlijk dat de storm snel zal overwaaien.

Haha, te laat. Want het tij is niet meer te keren.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander