Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
De macht van Beatrix
Ger de Vries

gerafelde poster opzijHet maandblad Opzij heeft Beatrix uitgeroepen tot machtigste vrouw van Nederland. Haar naam prijkt bovenaan een lijst van 100 vrouwen. Verleden jaar wilde het blad geen familieleden van de von Amsbergs op de lijst omdat 'het niet hun eigen verdienste is dat ze op hun post zitten' aldus Opzij. Dit jaar heeft de jury een uitzondering gemaakt, zonder opgave van redenen overigens, of het moet zijn omdat Beatrix volgend jaar 73 jaar wordt. Ze is daarbij de oudste vrouw op de lijst van Opzij.

Verschillende personen mochten over haar visies geven, die verder nergens op slaan. Zoals de voorzitter van het VNO-NCW die beweert 'zonder de Oranjewieg was ze nu CEO van een groot concern geweest'. Ik waag dat te betwijfelen. Een vrouw die haar hele leven afgeschermd van het gewone volk heeft doorgebracht, voor wie alle problemen grotendeels werden opgelost door anderen en die zeker nog nooit van haar leven financiële problemen heeft gekend, een vrouw die constant door allerlei instanties en organisaties uit de wind wordt gehouden, ja zelfs voor haar daden het kabinet verantwoordelijk maakt, van zo iemand kan je nooit veronderstellen dat ze ook zonder die voorrechten en bescherming zou slagen in het gewone leven. Natuurlijk zou je daarmee een proef kunnen nemen, maar dan zou mevrouw in een gewone buurt moeten gaan wonen, een buurt waar ‘het volk’ woont, desnoods bij de gegoede middenklasse. Dat is toch wel wat anders dan een paleis in Den Haag met een klein legertje voor de deur. Waar de deuren als vanzelf open en dicht gaan omdat er een knecht achter staat die de deuren voor je open houdt en weer sluit. Ik moet nog zien hoe ze zich zou kunnen verplaatsen zonder het regeringsvliegtuig en een stal automobielen. De enige auto's die ze kent zijn limousines. Andere types en merken, bijvoorbeeld Suzuki Swift, leert zij slechts incidenteel kennen, zoals op 30 april 2009.

Opzij stelt dat veel van de meningen anoniem zijn gegeven, hetgeen merkwaardig is. Want als je over deze mevrouw al niets kunt afdrukken met bronvermelding, dan is er iets goed mis in dit land. Waarschijnlijk waren de respondenten bang hun maatschappelijke positie te verliezen. In een democratie zou dat niet mogelijk moeten zijn. Maar je kunt inderdaad als openbaar ambtsdrager of burger maar beter oppassen wanneer je een mening ventileert over mevr. Amsberg en haar familieleden. Zo niet zou dat zou weleens het einde van je carrière kunnen betekenen. Daarvan zijn voorbeelden te over, denk maar aan Edwin De Roy van Zuydewijn.

Opzij verklaart dat de lijst van machtige vrouwen is samengesteld aan de hand van tien categorieën, uiteenlopend van sport en cultuur tot politiek en bedrijfsleven. Mevrouw Amsberg bekleedt de eerste plaats in de categorie openbaar bestuur (!) Openbaar bestuur? Komt overerving ook in aanmerking voor de categorie openbaar bestuur? En is dat een reden om zo iemand tot top of the bill te benoemen? Toegegeven, in eerste instantie was de verkiezing bedoeld om de maatschappelijke macht te meten van vrouwen, maar een blad als Opzij zou kritischer hebben moeten zijn met zijn conclusies. Vrouwen die hun positie door vererving of door hun huwelijk hebben verkregen, zouden uit de lijst gelaten moeten worden. Dat betekent dus dat ook de Mabels, Petra's, Marilenes en andere aanhang niet in de lijst van Opzij mogen voorkomen.

Ik raad Opzij aan die familie maar niet meer op te nemen in hun onderzoek, het resultaat is immers zo voorspelbaar. Doe voortaan onderzoek naar echte vrouwelijke CEO’s die geheel op eigen kracht de top hebben bereikt. Ik ben wel benieuwd hoe die lijst er dan uit ziet.ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander