Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
De Luiheid regeert
Hans Vogel

Ooit verklaarde mevr. Amsberg dat in Nederland de leugen regeert. Zij doelde met deze opmerking vooral op de pers, die in haar ogen van alles diende, behalve de waarheid. Zij ging er overigens aan voorbij dat velen de waarheid niet eens willen weten en liever bedrogen willen worden. Wat zij beter had kunnen zeggen is dat in Nederland de luiheid regeert.

LuiheidDe geestelijke luiheid van de waarheid niet willen weten of onderkennen. Want de Nederlanders zijn te lui om na te denken over bijvoorbeeld het nut van de monarchie. Vaak wordt dan gereageerd met de opmerking 'ze doet het zo goed'. Wat het dan precies is wat zo goed wordt gedaan, kan vervolgens werkelijk niemand vertellen. Het is inderdaad nogal gĂȘnant om te moeten toegeven dat het werk van mevr. Amsberg bestaat uit weinig meer dan praatjes aanhoren (luisteren is er niet bij) en bezoekjes afleggen. Van wat er werkelijk wordt gedaan, hebben slechts weinigen enige notie. Vooral omdat zij te lui zijn om er eens werkelijk over na te denken.

Overigens moeten we mevr. Amsberg volkomen gelijk geven: inderdaad naast de luiheid regeert in Nederland de leugen. Met man en macht wordt dag en nacht hard gewerkt om de leugen in stand te houden. Deze leugen heeft overigens vele gezichten. Bijvoorbeeld dat Nederland een democratie is. Bijna iedereen gelooft dat nog, althans beweert dat te geloven. Dat er nauwelijks inflatie is; dat de Gulden tegen een voordelige koers voor de Euro is ingeruild; dat de Nederlandse militairen in Afghanistan opbouwwerk hebben verricht; dat de NATO een bonafide organisatie is; dat de VS onze bondgenoot zijn en het beste met ons voor hebben; dat corruptie in Nederland slechts incidenteel voorkomt (in tegenstelling tot bijvoorbeeld België of Italië); dat de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg in orde is; dat Nederland het doelwit is van 'terroristen'; dat Pim Fortuin door één vent is vermoord. Enfin u begrijpt het, deze lijst kan nog eindeloos worden uitgebreid met andere leugens en verdraaiingen van de waarheid. De hoeksteen van al die leugens is de mythe van de onheilige drieëenheid 'God-Nederland-Oranje'.

Traditiegetrouw werd 'God' in de eerste plaats vertegenwoordigd door het protestantse deel van de bevolking. Honderd jaar geleden was 62% van de bevolking nog protestants, inmiddels is dat aandeel geslonken tot minder dan 20% (Nederlands Hervormd 9%, Protestantse kerk in Nederland, 6%, gereformeerd 4%). De steun voor 'Oranje' was traditioneel het grootst juist onder de protestanten, waarbij de sterkste bolwerken van het orangisme te vinden waren in Zeeland en Drenthe. Waarschijnlijk was het dan ook om die reden dat de laatste officiële verjaardag van mevr. Amsberg ('Koninginnedag') juist in Zeeland werd gevierd. In Drenthe is die steun sinds de tweede Wereldoorlog zo groot niet meer. Vooral daar waren duizenden in 1940 dermate ontgoocheld door de vlucht van Wilhelmina naar Engeland, dat zij zich onverwijld aansloten bij de nazi's. Talloze jonge Drentenaren namen om die reden bijvoorbeeld dienst bij de SS.

Onder rooms-katholieken, geconcentreerd in Limburg en Noord-Brabant, was de populariteit van de monarchie nooit sterk, behalve misschien in Tilburg (aangezien Willem II zich hier met name onder de dames bijzonder thuis voelde) en Breda (sinds 1828 vestigingsplaats van de 'Koninklijke Militaire Academie'). Honderd jaar geleden was 35% van de Nederlanders rooms, vandaag nog altijd 29%, een geringe daling in een eeuw. Evenmin als van de katholieken, kan van de moslims in Nederland (4%) worden beweerd dat zij een buitengewoon warme band met de monarchie onderhouden.

Je zou kunnen zeggen dat de enthousiaste en overtuigde aanhang van de monarchie vooral is te zoeken onder de bijna 20% protestanten. Onder de 80% andere Nederlanders varieert de houding van lauwe steun tot hevige antipathie. De aloude drieëenheid bestaat dus niet meer. Vandaar de krampachtige pogingen van de heersende klasse in Nederland om het afkalvende geloof in de drieëenheid levend te houden. Ziedaar de hoofdtaak van de RVD. De staatstelevisie en de commerciëlen, de pers (grotendeels in handen van de conglomeraten Telegraaf Media Groep, Sanoma, Persgroep Nederland, Apax) en uiteraard de autoriteiten, werken samen aan de instandhouding van een uitgeholde mythe. Zij doen dat omdat zij er, als de spreekbuis van de heersende klasse, belang bij hebben. De monarchie is immers nog altijd de hoeksteen van de Nederlandse politieke, economische en sociale orde.

Inmiddels ondergaat die orde een ernstige crisis, maar hoe ernstig en hoe omvangrijk willen de media u natuurlijk niet vertellen. Als u zich namelijk daarvan rekenschap zou geven, zou het Nederlandse politieke, sociale en economische systeem wel eens aan het wankelen kunnen raken. De orde in Griekenland staat als gevolg van de crisis al meer dan een jaar op zijn grondvesten te trillen. In Spanje gingen onlangs miljoenen de straat op om te protesteren tegen de rekening die zij door hun heersende klasse krijgen gepresenteerd. De huidige crisis, die is veroorzaakt door een wijdvertakte, internationale bende van gewetenloze, uiterst inhalige criminelen (politici, bankiers, accountants, verzekeraars, organisatie-adviseurs) moet immers betaald worden. En natuurlijk proberen de boeven (die hun zakken inmiddels lang en breed gevuld hebben) de rekening door te schuiven. Naar uw Griekse en Spaanse lotgenoten. En naar uw Franse lotgenoten, die inmiddels ook al ruim een week actie voeren, met miljoenen tegelijk. Er hoeft maar heel weinig te gebeuren of die golf van gewelddadige protesten slaat over naar Nederland.

LuiheidVandaar dus al die leugens. Vandaar dus de niet aflatende pogingen om u in slaap te sussen met allerlei soorten non-nieuws. Mevr. Amsberg had volkomen gelijk: de leugen regeert. Maar die leugen regeert bij de gratie van uw (geestelijke) luiheid, die overigens even groot is als die van mevr. Amsberg, de pers en de heersende klasse. Maar mevr. Amsberg, de pers en de heersende klasse zijn nu ook vooral bang. Bang dat het kaartenhuis instort. Bang dat u de luiheid afzweert, in de gaten krijgt wat er werkelijk aan de hand is, en in actie komt.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander