Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Republikeinse overtuiging
Ger de Vries

artikel 1 van de grondwet der NederlandenDe Rijksvoorlichtingsdienst neemt in overweging,

dat het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer en het daarmee verwante recht op respect voor zijn of haar privé-, familie- en gezinsleven voor een ieder geldt en derhalve eveneens voor de leden van het Koninklijk Huis;

Zomaar een zin uit de Mediacode ten behoeve en ter bescherming van het koningshuis. Niets mis mee, denken de minder kritische Nederlanders. Maar als het gaat om artikel 1 van de grondwet, dan geldt dat plotseling niet meer voor de von Amsbergs. Daarvoor is hoofdstuk 2, artikel 41 en 42 gecreëerd. In die mediacode staan nog meer impertinente dingen, men haalt hier het Europese recht erbij, een recht dat weer haaks staat op artikel 41 en 42.

“dat de schrijvende en niet-schrijvende pers (hierna te noemen: de media) een wezenlijke functie in een democratische samenleving vervult, hetgeen onder andere tot uitdrukking komt in het eveneens in het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens vastgelegde recht op de vrijheid van meningsuiting;”

Europa en het Europese recht heeft het bij het rechte eind, iedere Europeaan is gelijk, ongeacht… de rest kunt u vinden in artikel 1 van onze grondwet. Nou, niet dus! Die Europese wetgeving heeft geen rekening gehouden, of heeft over het hoofd gezien dat Nederland er weer eens een afwijkende mening erop na houdt, namelijk ten aanzien van het erfrecht en van een mediacode die voor iedereen geldt, maar niet voor de familie von Amsberg. Ik vraag me af waarom weldenkende mensen die mede Nederland besturen, hier niet ingrijpen. Johan Derksen van Voetbal International kan het zo mooi verwoorden over een voetballer die door zijn talenten veel verdient en daardoor stevig door de pers wordt achtervolgd: 'hij verdient veel, dus als hij de lusten wil, dan zal hij moeten leren dat aan zijn naamsbekendheid en riante salaris ook lasten zitten'. In dit geval geldt de mediacode niet, hoewel deze man een grotere bijdrage levert aan het dagelijks plezier van zijn vele volgers en supporters dan die ene familie die hier zomaar ongevraagd en onterecht de dienst mag uitmaken.

Hoe komt het toch dat mensen die beweren republikein te zijn, bij het aanvaarden van een openbaar ambt, zomaar vergeten wat ze zijn? Bijvoorbeeld Thom de Graaf die burgemeester werd. Toen die mevrouw zijn gemeente bezocht, ontving hij haar als een onderdanige lakei. Vergeten was zijn republikeinse overtuiging. Eberhard van der Laan, de nieuwe burgemeester van Amsterdam is naar eigen zeggen een overtuigd republikein, maar in zijn functie zal hij toch echt wel die mevrouw moeten begeleiden.

Van der Laan was al salonsocialist, nu dus ook salonrepublikein. Hij is republikein als het hem uitkomt. En dat valt niet in hem te prijzen.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander