Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Is Nederland dan tóch een republiek?
Ayub Ibn Salaam

Kim Jong UnVerwarrende berichten bereiken ons uit het Verre Oosten. In de Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea) werd enkele dagen geleden Kim Jong Un, de jongste zoon van president Kim Jong Il ('de Geliefde Leider') benoemd tot generaal en tot vice-voorzitter van de militaire commissie, een sleutelfunctie.) De nieuwe generaal heeft ook al meteen een officiële bijnaam ontvangen, namelijk 'Briljante Kameraad.' Het is uiterst moeilijk te verifiëren of de bijnaam en de generaalsrang werden verleend op grond van daadwerkelijke prestaties. Onmogelijk is het niet. Wie zal het zeggen? Het gebeurt immers wel vaker dat jongelui snel carrière maken. Een Senkrechtstarter heet dat in het Duits. Het schijnt overigens maar heel zelden voor te komen dat dergelijke veelbelovende jongelui alle in hen gestelde verwachtingen waarmaken. Het komt veel vaker voor dat werkelijk uitzonderlijke jonge genieën jong sterven. Denk maar aan Alexander de Grote of Vincenzo Bellini.

Maar laten wij in weerwil van dit alles ervan uitgaan dat de jonge Kim Jong Un een genie is wie een lang leven beschoren is. Vervolgens moeten wij de volle betekenis van het bericht op ons laten inwerken. Met Kim Jong Un maakt nu de derde generatie van het geslacht Kim zijn opwachting om de macht in Noord-Korea over te nemen. Let wel, het gaat hier om een republiek! De staatsvorm die Pro Republica voorstaat. Er zijn weliswaar andere republieken waar de politieke macht circuleert binnen één familie, bijvoorbeeld Syrië (familie Assad) of de Kongo (familie Kabila). Of waar enkele families elkaar aflossen. Denk maar aan de VS, met president Adams I en Adams II, Harrison I en Harrison II, Roosevelt I en Roosevelt II, en Bush I en Bush II. De Democratische Volksrepubliek Korea spant evenwel de kroon: in 1945 komt Kim Il Soeng ('De Grote Leider') aan de macht, en wordt in 1994 door zijn zoon opgevolgd, Kim Jong Il, die nu kampt met ernstige gezondheidsproblemen en – geef hem eens ongelijk – de dynastie wil veiligstellen door zijn zoon aan de macht te helpen.

Mevrouw Amsberg zal dat als geen ander kunnen begrijpen. Zij zit tenslotte in hetzelfde schuitje. Zij heeft een zoon die eigenlijk wel een beetje lijkt op de zoon van Kim Jong Il. Net als de Koreaan een jongeman met een ietwat pafferig gezicht, die ook in een generaalsuniform rondloopt. En in een admiraalsuniform. Daarnaast is Wim Lex Ams minstens even briljant als Kim Jong Un. Hij weet immers alles over geschiedenis, water, onroerend goed, natuurbeheer en de hemel mag weten welke andere zaken.

Alles overziend kan ik slechts concluderen dat Nederland en Noord-Korea heel veel gemeen hebben. Beide staten beschouwen zich als een democratie maar zijn dat in feite niet. In beide landen is het de plicht van de pers de machthebbers te bewieroken en te vleien. In beide staten gaapt er een brede kloof tussen de dynastie en de burgers. In beide staten is de bevolking in laatste instantie dienstbaar aan de instandhouding van de dynastie. Uitgedrukt met een variant op het thema du bist nichts, dein Volk ist alles (populair in Duitsland van 1933 tot 1945): du bist nichts, die Dynastie ist alles!

Je kunt natuurlijk zeggen dat Noord-Korea in feite een monarchie is. Je kunt ook met professor Cees verdedigen dat Nederland in feite al een republiek is. Maar misschien is iemand als professor Cees wel tevreden met een dergelijke staatsvorm, ik kan mij niet voorstellen dat hetzelfde geldt voor de lezers, leden en sympathisanten van Pro Republica!

Hoe zou volgens u de na te streven republiek eruit moeten zien?

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander