Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
IN NAAM DES KONINGS
Jan Richter

kopje thee met egolandWat was het weer een toestand in Den Haag op prinsjesdag. Afgezien van de ongebruikelijk lage opkomst (ondanks het prachtige weer) van fans en sympathisanten van het koningshuis en de traditionele rijtoer, gebaseerd op het paard-met-koets tijdperk van weleer. Wat een malle vertoning, dat een ongekozen staatshoofd iets voor zit te lezen van een papiertje, geschreven door een dienaar des konings, die bovendien demissionair is en dus niet verantwoordelijk, evenmin als degene die het opleest. Doorgaans wordt er nog een paar dagen over nagebabbeld in ‘t Haagsche Praethuys, maar ook daarvan zal dit jaar niets terecht komen. Logisch, want er treedt ooit een nieuwe regering aan. Maar tegen die tijd is er met zout gestrooid op de trappen van het bordes voor het kraakpand Noordeinde, als de foto van het nieuwe kabinet moet worden gemaakt. Een kabinet met weer aan het hoofd, jawel: uw majesteit van dienst, steevast prominent aanwezig op de voorste rij. Die mevrouw heeft er verder niets mee te maken natuurlijk. Geen macht, onschendbaar, u kent dat wel. Alleen zo nu en dan een kopje thee.

Staatsrechtelijk gezien zal het allemaal wel weer nodig zijn geweest, maar feitelijk is het een compleet overbodige vertoning. Traditie of niet, het kost weer bakken met belastinggeld. Alleen al de beveiliging is vrijwel niet meer te becijferen, gezien de verwevenheid van allerlei ministeries. Bovendien is waar het om gaat, de rijksbegroting, allang uitgelekt en feitelijk al weer oud nieuws. Een mens gaat zich achter de oren krabben over zoveel flauwekul samengeperst in één dag. Het enige wat opvalt aan de troonrede, is de naam 'Willem van Nassov' in de kantlijn. Om nog maar eens te benadrukken, dat verder onderzoek naar daadwerkelijke afkomst van deze 'koninklijke' familie niet nodig is? Nee, slechts een aardigheidje, deze 'woordgrap', zoals de RVD meldde.

Aandoenlijk was de traditionele klederdracht, waarin sommigen achter de dranghekken zich hadden uitgedost, maar ook dat was meer uitzondering dan regel. Er werd gewezen op het 'vervloeien' van de rode kleur in onze nationale driekleur naar oranje, maar dat kan ook liggen aan de verfletsing van dit sprookjesachtige gebeuren.

Plotseling suist er een ongeleid projectiel door de lucht en raakt de goudkleurige koets. De dader wordt direct in de kraag gevat door de aanwezige veiligheidsfunctionarissen. De man zal de geschiedenis wel ingaan als de 'waxinelichthouderwerper'. Direct werd er al bij vermeld dat hij een psychiatrisch verleden had. Knap hoe snel wordt geanalyseerd (!), wat de antecedenten van een dergelijke 'verwarde man' zijn. Antecedentenonderzoek naar de 'koninklijke' familie gaat heel wat trager, áls de gegevens al boven water te krijgen zijn.

Zoals gebruikelijk zal de procedure gebaseerd zijn op een veel te zware aanklacht, ergens tussen 'terroristische aanslag' en 'zelfmoordmissie' in, om te voorkomen dat Erwin L. zomaar weer terug naar huis kan. De nieuwe minister van Veiligheidszaken heeft er direct een mooie kluif aan, als dienaar des konings kan hij ten paleize mooi in de gratie komen. Er is de machthebbers alles aan gelegen, dat het incidentje van prinsjesdag wordt opgeblazen tot veel te grote proporties, zeker op het moment dat de hoge beveiligingskosten van het koningshuis verantwoord moeten worden.

En de waxine-man? Die krijgt natuurlijk een eerlijk proces. Het vonnis wordt straks namens het 'slachtoffer' uitgesproken door een onpartijdige rechter die gezeten is onder het portret van datzelfde 'slachtoffer'. De aanklacht geschiedt in essentie door een dienaar van het 'slachtoffer', de minister van Veiligheidszaken. Als dit niet Nederland was, zou je je oren en ogen niet geloven.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander