Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Vaccine tegen de griep, waxine tegen de monarchie?
de webredactie

gouden koets theelichtjeshoudergooierGroot was onze verbazing toen wij kennis namen van de identiteit van de werper van een theelichtje naar de gouden koets. Verdorie een theelichtje! Het had voor hetzelfde geld ook een helse machine geweest kunnen zijn. Zo eentje die ondergrondse organisaties in de 19de eeuw naar de passerende koetsen van gehate monarchen plachten te werpen. Het theelichtje veroorzaakte geloof ik een dof knalletje op de zijkant van de gouden koets en liet daar, naar moet worden gevreesd, een vettige afdruk achter. Mevrouw Amsberg was er z van geschrokken dat zij naar verluidt niet geheel compos mentis de voorgekookte boodschap aan den volke zat voor te lezen.

De werper van het waxinelichtje werd in een oogwenk tegen de grond gewerkt door een half regiment tot de tanden bewapende dienders. Vervolgens ging er en ongetwijfeld een siddering van opluchting door de toeschouwers. De monarchie was weer gered! Vorig jaar in Apeldoorn een aanslag met een zwarte Suzuki, dit jaar eerst de Damschreeuwer en dan nu een aanslag met een waxinelichtje! De monarchie wankelt.

Her en der is de naam van deze site, Pro Republica, gevallen. Maar het noemen van Pro Republica heeft ongeveer evenveel betekenis voor deze zaak als het noemen van de naam van Prof. dr. Ir. Akkermans bij een kabinetsformatie enige tijd geleden. De naam mocht dan wel genoemd zijn, maar dat was volstrekt zonder enige betekenis.

De wereld van openlijke sympathisanten van de republikeinse zaak in Nederland is nog vrij klein. (Het is wat dat betreft ongeveer zoals in de beginjaren van de emancipatie van homo's: de meesten durfden niet uit de kast te komen). De naam van Erwin is bekend bij de redactie en het bestuur van Pro Republica. Erwin L reageert immers met enige regelmaat op de site van Pro Republica.

Wij hadden recent op een andere republikeinse site een vrij gedetailleerd uitgewerkte aanklacht van hem gezien tegen het 'koninklijk huis' en tegen 'haar van boven.' Om die reden hebben wij contact met hem opgenomen via het telefoonnummer dat hij openlijk onder zijn aanklacht had geplaatst. De telefoon werd niet opgenomen en wij spraken een boodschap in. Die nacht werden wij om half twee uit bed gebeld door Erwin L. Half slaperig maar wel korzelig en kortaf gaven wij te kennen niet gediend te zijn van een dergelijke nachtelijke démarche. De dag daarop kwam wel normaal telefonisch contact tot stand. Erwin maakte een wat verwarde en incoherente, onbeheerste indruk. Met zijn markante Achterhoekse tongval probeerde hij duidelijk te maken dat hij het helemaal had gehad met mevrouw Amsberg, de politie en de rechterlijke macht. Op zich zijn dat gevoelens die ook veel leden van Pro Republica koesteren, dus qua inhoud bevreemdde de boodschap ons niet al te zeer. De vorm daarentegen, daar schortte het een en ander aan. Erwin foeterde en raasde nogal en sprak van 'actie'. Wij probeerden hem sussend en begripsvol maar met nadruk duidelijk te maken dat 'actie' onverstandig is. Wij dachten: zo'n man moet je onder geen beding aanmoedigen, daar komt alleen maar ellende van.

Toen Erwin vervolgens vertelde dat hij opgenomen was geweest in een psychiatrische inrichting en dat hij na de aanslag van Karst Tates de politie had gebeld met de boodschap dat hij de dader was, achtten wij het moment gekomen om het gesprek te beëindigen. Wij hadden een beetje spijt dat we hem hadden benaderd. Met dát soort lieden wil Pro Republica liever niet worden geassocieerd. Ongeveer een week geleden belde Erwin weer op, maar dat gesprek hebben wij afgekapt.

Tijdens ons gesprek met Erwin beseften wij natuurlijk terdege dat wij werden afgeluisterd. Nergens ter wereld wordt immers zo frequent en massaal afgetapt als in Nederland. Nou ja, vooruit, misschien niet zoveel als in Noord-Korea of China, maar met dat soort landen wil je je als beschaafd democratisch land niet vergelijken. Bij Pro Republica gaan wij ervan uit dat wij sowieso in de gaten worden gehouden. Wat betreft Erwin zijn onze vermoedens bevestigd. Hij wordt al geruime tijd gevolgd en dus afgeluisterd.

Daarom bevreemdt het ons dat de politie en de AIVD, die zo langzamerhand evenveel bevoegdheden hebben gekregen als indertijd de Stasi in de DDR, niets hebben kunnen doen om de actie van Erwin te verijdelen. Let wel, de familie Amsberg en de Nederlandse regering vertrouwen op de politie en de AIVD. Maar is dat vertrouwen wel gerechtvaardigd? Of was het de bedoeling van de politie en de AIVD om op een of andere manier een vredelievende, keurige en volkomen binnen de marges van de wet opererende vereniging als Pro Republica een poets te bakken?

waxinelichtjeAlles is mogelijk. Zo langzamerhand hoef je je in Nederland echt nergens meer over te verbazen. Kijk alleen maar naar de manier waarop wordt gereageerd op de actie van Erwin L. Als hij werkelijk nog recent psychiatrisch is verpleegd is het zonneklaar dat Erwins actie op Prinsjesdag hem niet kan worden aangerekend. De volstrekt overtrokken aanklacht tegen hem is dan ook een schrijnend brevet van onvermogen. Een teken van zwakte. Zwakte van de politie, het OM en zwakte van de monarchie. Moet mevr. Amsberg werkelijk op die manier beschermd worden tegen de werper van een theelichtje? Nee, gelooft u mij, de monarchie lijdt alleen nog maar meer schade door de manier waarop het prinsjesdagincident wordt afgehandeld.

Saillant is ook dat de advocaat van Erwin L., mr. Richard Korver, Pro Republica op verzoek van zijn cliënt heeft benaderd.

Wij zijn benieuwd hoe de zaak verder verloopt. Pro Republica steunt de aanklacht van Erwin L, die overigens uiterst coherent is verwoord, maar verwerpt met klem alle vormen van geweld. Ook het werpen van voorwerpen naar gouden koetsen verwerpen wij. Laat de beschermers van de monarchie maar aanmodderen en de monarchie verdwijnt vanzelf. Vermoedelijk door implosie. Of entropie.ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander