Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Bedrijfscultuur van de 'BV Nederland' sinds 1980 (1)
Hans Vogel

graaienEr is in feite maar één voordeel verbonden aan de monarchie, maar het is wel een voordeel waar heel weinigen iets mee kunnen. Eigenlijk alleen historici. Bij monarchieën is de periodisering namelijk een stuk eenvoudiger dan bij democratieën. En één van de lastigste historische vraagstukken is nu eenmaal de periodisering. Die is dermate ingewikkeld dat meestal gekozen wordt voor de simpelste methode, dc indeling van de geschiedenis in regeerperiodes van monarchen. Doorgaans is de regeerperiode van een monarch een getrouwe afspiegeling van zijn persoonlijke voorkeuren en eigenaardigheden.

De Franse koning Lodewijk XIV (1661-1715) drukte als weinig anderen voor of na hem een krachtig stempel op zijn tijd, ook buiten de grenzen van zijn rijk. Zijn praalzucht en tomeloze ambitie vonden wijd en zijd navolging. De Engelse vorstin Victoria, een preutse, saaie oude vrijster, gaf haar naam aan het victoriaanse tijdperk, gekenmerkt door benepen burgermansfatsoen en wanhopige onderdrukking van sterke aardse driften. Haar tijdgenoot Frans Jozef, de Keizer-Koning van Oostenrijk-Hongarije, minstens even benepen burgerlijk, had een markante gezichtsbeharing, waarbij de weelderige bakkebaarden doorliepen in een gemoedelijke snor. Prompt tooide elke stationschef en sergeant-majoor in het rijk zich met een identieke harige guirlande.

Ook de Nederlandse geschiedenis van na 1815 is gemakkelijk in te delen naar de regeerperiodes van monarchen. Laten we ons kortheidshalve beperken tot de 20ste eeuw. Wilhelmina presideerde over de twee wereldoorlogen en de crisis ertussenin (1898-1948). Het is de tijd van de nasale, galmende radiostemmen, van gedragen, potsierlijke taal, van 'respectabiliteit' en fatsoen, van Louis Davids en Mussert, van holle retoriek over Hollands grootheid, van 'waarin een klein land groot kan zijn', de tijd ook van lafheid, verraad en onderwerping aan Duitsland. Het is de tijd van heel veel collaboratie en heel weinig verzet.

Juliana's regeerperiode valt samen met de wederopbouw en de organisatie van de welvaartsstaat (1948-1980). Dit is de tijd van 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg,' van aanpakken en niet zeuren, de eerste files, de opkomst van de TV, van Nederland 'gidsland', van Mies Bouman, Joop den Uyl en Wim Kan. De tijd ook van kamperen met het gezin en vakanties aan het Gardameer.

En dan komt mevr. Amsberg. Wat zou nu het kenmerk zijn van de regeerperiode van mevr. Amsberg? Welk voorbeeld geeft zij? Wat belichaamt zij eigenlijk? Als iets de regeerperiode van mevr. Amsberg kenmerkt, dan is het wel grenzeloze inhaligheid, stuitende onbeschoftheid en liederlijke patserigheid. En dat alles bedekt met het allerdunste en goedkoopste laagje fatsoensvernis. Toekomstige geschiedschrijvers zullen versteld staan van de lawine van schandalen die onder supervisie van mevr. Amsberg over Nederland is geraasd. De lijst is lang en begint precies in de jaren 1980, niet lang na het aantreden van mevr. Amsberg als vorstin.

Een van de eerste was het OGEM-schandaal, spoedig gevolgd door het ABP-schandaal, waarbij nog altijd onbekende hoeveelheden spaargeld van Nederlandse werknemers werden verduisterd door allerlei directeuren van dit pensioenfonds. Dan is er natuurlijk 'het' bouwschandaal. Eigenlijk is er niet één bouwschandaal maar een onafzienbare reeks. Bij openbare aanbestedingen voor grote bouwprojecten in Nederland wordt tegenwoordig namelijk altijd gesjoemeld. Het verschil zit hem alleen in de omvang van het gesjoemel, maar gesjoemeld wordt er in elk geval. Wat te denken van de doorstart van DAF nadat dit vlaggeschip van industrieel Nederland in 1993 over de kop ging, in niet geringe mate door de buitensporige ambities van de directeur? DAF kreeg geld van de regering, de aandoenlijk loyale arbeiders van DAF droegen geld bij en een doorstart kon worden gemaakt. Drie jaar later werd het bedrijf voor een prikje verkocht aan een bende struikrovers uit de VS die op die manier gemakkelijk toegang kregen tot de Europese vrachtautomarkt. De falende directeur mocht aanblijven. Met Fokker, de trots van vliegend Nederland, liep het al niet beter af. Straffeloos opgedoekt, verkwanseld zou je bijna zeggen.

En dan het verhaal van ABN-Amro dat, overgeleverd aan de grijpgrage klauwen ven Rijkman Groenink de vernieling in werd gedreven. Ook hier weer veel te grote ambitie van een kleine man zonder veel talent of intelligentie, maar wel hondsbrutaal. Beloond met meer dan 20 miljoen euro voor zijn verraad aan de werknemers. Net als de boef die de scepter zwaaide bij AHOLD, Cees van der Hoeven, door wiens boekhoudkundig geknoei het hele bedrijf bijna ter ziele is gegaan en de aandeelhouders opgelicht. Onder leiding van van der Hoeven maakte AHOLD zich in de jaren 1990 ook schuldig aan een miljoenenzwendel in Rusland en Tsjechië. (Zie John Rooymans, Het Tonar-dossier. Zaanse zwendel in Moskou, of hoe AHOLD zaken doet. Breda: Papieren Tijger, 1997)

Maar u denkt toch niet dat in Nederland zulke schurken achter de tralies belanden? Zij worden beloond met lucratieve banen, zoals mevr. Neelie Kroes, die als minister tot haar nek betrokken was bij het milieuschandaal van TCR, het Rotterdamse bedrijf dat van haar miljoenen guldens subsidiegeld ontving. In 1997 schreef de Volkskrant nog naar aanleiding van een parlementair onderzoek naar deze affaire: 'de delegatie van de Kamercommissies Verkeer en Waterstaat en VROM die onderzoek deed naar de opkomst en ondergang van TCR, en de vele miljoenen overheidssubsidie die in een bodemloze put verdwenen, wrijft Kroes verwijtbaar gedrag en bestuurlijke nalatigheid aan'. Let wel: verwijtbaar gedrag en bestuurlijke nalatigheid! Nu is die mevr. Kroes de werkgeefster van een zoon van mevr. Amsberg.

Het schimmige gescharrel van Neelie Kroes, met haar criminele netwerk, waartoe ook Jan-Dirk Paarlberg behoort (en via hem bijvoorbeeld ook Willem Holleeder), is helaas geen geïsoleerd geval. De corruptie is tot diep in het ambtelijk apparaat doorgedrongen. Denk maar aan de IRT-zaak van begin jaren '90, waarbij onder auspiciën van de overheid hele scheepsladingen cocaïne en hasj werden ingevoerd, zogenaamd om de handelsnetwerken van verdovende middelen in kaart te kunnen brengen. Wie was hier niet bij betrokken? Niet alleen de ministers Ernst Hirsch Ballin, Ed van Thijn, Ien Dales en Winnie Sorgdrager, maar honderden ambtenaren, rechercheurs, douaniers en politiemensen. Geen wonder dat Maarten van Traa, die over deze zaak gewetensvol probeerde te rapporteren, bij een verkeersongeluk om het leven kwam.

In een systeem dat zich van verkeersongelukken bedient om zich van lastposten te ontdoen, is de stap naar openlijke politieke moord, zoals op Pim Fortuyn, Theo van Gogh en Louis Sévèke, snel gezet. Veel hoop op spoedig herstel is er niet, want de rechtspraak en het openbaar ministerie zijn eveneens gecorrumpeerd. Wie dat niet gelooft moet maar eens wat informatie tot zich nemen over de Chipsholzaak, de Schiedammer Parkmoord, de Deventer Moordzaak, de affaire Lucia de Berk, om tot de slotsom te komen dat het allang geen incidenten meer zijn maar systeemafhankelijke gebeurtenissen. Daar komt dan ook nog eens bij dat secretaris-generaal Joris Demmink van Justitie al sinds jaar en dag wordt beschuldigd van sex met kleine jongens, maar iedere aanklacht wordt soeverein van tafel geveegd.

Wordt vervolgd.

leve de republiekProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander