Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Grenzen verleggen
H.K.H. Prinses Sirene der Nederlanden

Mededeling van de webredactie: Ons bereikte vanochtend een ingezonden stuk van iemand die naar eigen zeggen tot de ‘koninklijke familie’ behoort. Voor zover wij hebben kunnen verifiëren, gaat het hier om iemand die lange tijd, verstoken van alle contact met de buitenwereld, inclusief de familie, in Botswana een fokkerij voor Afrikaans grootwild heeft geleid, met ruime subsidie van het Wereldnatuurfonds. Wij waren van het bestaan van Prinses Sirene niet op de hoogte, maar op grond van enkele saillante détails, die alleen een ingewijde kan weten, hebben wij toch gemeend dit stuk op de site te moeten plaatsen, al zijn wij het niet op alle punten met de schrijfster eens, en moeten ons dus van de inhoud distantiëren. Niettemin verwelkomen wij met open armen iedere vorm van medewerking die kan bijdragen tot de afschaffing van de monarchie in Nederland. Prinses Sirene leeft in onmin met de rest van de familie, want zij is, zo verzekerde zij ons, tegen de monarchie omdat zij het een archaïsch en achterhaald instituut vindt.

Geachte redactie:

Als iemand haar eigen grenzen heeft kunnen verleggen dan is dat wel Petra Brinkhorst. Zij laat zich tegenwoordig ‘Prinses Laurentien’ noemen en iedereen in Nederland gehoorzaamt braaf. Binnen de familie wordt ze echter (natuurlijk alleen achter haar rug en buiten gehoorsafstand van Beatrix) meestal ‘tutje hola’ genoemd. Het is inderdaad niet gemakkelijk om je als doodgewoon burgermeisje, zonder laat ons zeggen een avontuurlijk verleden als mafialiefje of professionele knuffelmarmot, een plaatsje in het paleis te veroveren. Daarom zoekt Petra het vooral buiten de deur, in de liefdadigheid, omdat ze in de veronderstelling verkeert dat wie echt koninklijk wil zijn, zich om de verworpenen der aarde dient te bekommeren. ‘Noblesse oblige’, pleegt ze dan uit te roepen als er aan tafel weer eens grove grappen worden gemaakt over hoe dom het Nederlandse volk wel niet is.

Vanochtend (26 augustus) las ik in de Telegraaf een berichtje dat Petra een ‘bieb’ op Schiphol heeft geopend. Ik was meteen klaarwakker. Daarbij verklaarde Petra: ‘taal en boeken verleggen grenzen’. Hoe dom kun je zijn? Taal en boeken verleggen helemaal geen grenzen en al helemaal niet het soort boeken dat Petra daar in die bieb op Schiphol heeft laten plaatsen. In de familie weten wij allemaal dat alleen geld en drugs grenzen kunnen verleggen. Sinds Beatrix de baas is in Nederland, lijkt het bovendien of ook de meeste Nederlanders die mening delen. Het onderwijs is sinds 1980 systematisch afgebroken om de bevolking maar zo dom mogelijk te maken, net als in de 19de eeuw voordat de liberalen met hun kinderwetjes en onderwijspolitiek op de proppen kwamen.

Die Petra is eigenlijk een meisje met beperkte vermogens. Denkt ze nu werkelijk dat al die gestresste en gehaaste vliegpassagiers, als ze al niet diep gekrenkt zijn door de vernederende veiligheidsmaatregelen op Schiphol, überhaupt geïnteresseerd zijn in het ‘culturele Nederlandse erfgoed?’ Ik weet wel zeker van niet. Bovendien, welke boekjes kunnen ze vinden in die bieb van Petra? Dik Trom, Dikkertje Dap, Jip en Janneke denk ik. Iets over van Gogh met veel plaatjes en vast en zeker ook een kijkboek over de Deltawerken. En ongetwijfeld werk van die verlopen variété-artiest Fasseur. Of je daarmee je grenzen kunt verleggen? Laat mij niet lachen! Daarvoor heb je toch bijvoorbeeld Anton Pannekoek nodig, of Bernhardgate van Ton Biesemaat, of Oud Zeer van Ellen Pasman over de affaire Oltmans, of De Greet Hofmansaffaire van Lambert Giebels. Deze lijst kan ik eindeloos uitbreiden. Maar die boeken zal de vliegpassagier in de bieb van Petra niet kunnen vinden.

Ach die Petra, ze weet niet beter. Ze beweert dat ze in de VS journalistiek heeft gestudeerd. Gestudeerd! Het is gewoon een vakopleiding waar je wat vaardigheden opdoet, een soort veredeld Schoevers. Wat leer je nu werkelijk op zo’n dure cursus? Niets toch, zeker niet in de VS waar ze grootmeesters zijn in het intrappen van open deuren. En om met de bekende schrijver W.F. Hermans te spreken, journalisten moeten opschrijven wat hun baas zegt. Daarom noemde hij ze niet journalisten maar verving het stukje ‘jour’ door een Nederlands woordje dat ik niet in de mond durf te nemen. Petra schijnt dit althans wel te hebben begrepen, want zij heeft haar eindscriptie geschreven over ‘Street prostitution in San Francisco’.

Maar hoe komt zij in hemelsnaam aan dat idee van grenzen verleggen? Ook dat is mij ineens duidelijk geworden. Zij heeft een propaedeuse geschiedenis gedaan aan de universiteit in Groningen. Die universiteit heeft als motto: ‘werken aan de grenzen van het weten.’

Ik ben evenwel bang dat iemand als Petra inderdaad veroordeeld is om aan die grenzen te blijven werken. Aan de binnenkant wel te verstaan, want overschrijden of verleggen zit er voor haar niet in. Gelukkig maar!

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander