Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Máxima strooit gloeiende centen
Hans Vogel

In alle Nederlandse studentensteden wordt hetzelfde verhaal verteld: van mijnheer student die op barre winterdagen een koetsje huurde. Zijn knecht zat naast hem en maakte centen gloeiend heet met behulp van een kaars. Die gloeiende centen werden dan uit het raam geworpen naar arme sloebers die zich met zijn allen op de geldstukken wierpen. Maar omdat de centen warm waren, vroren ze ogenblikkelijk vast in de ijslaag die de straat bedekte. Wat was het dan een aardig schouwspel om te zien hoe de in lompen gehulde stumpers wanhopig hun nagels kapot maakten om een cent te kunnen bemachtigen. Op die manier beleefde mijnheer student ook tijdens grauwe winterdagen menig vrolijk uurtje, met centen die eigenlijk van zijn vader waren, want werken deed hij natuurlijk niet.

Zou Máxima dit verhaal ook kennen? Vast wel, want al heeft haar zoetwateradmiraal dan niet veel opgestoken van zijn studie geschiedenis in Leiden, hem zal het verhaal van de gloeiende centen ongetwijfeld zijn verteld. En dat zijn toch dingen die iemand bijblijven.

Máxima doet nu hetzelfde. Het is dan wel geen winter, maar de economie bevindt zich in catastrofale toestand. Wie zo verstandig is om eens niet te luisteren naar de hoopvolle en vertrouwenwekkende kletspraat van Nout Wellink e tutti quanti, staat oog in oog met de grijnzende tronie van de ernstigste crisis die het heersende economische stelsel in lange tijd heeft beleefd.

Wat meldt de Telegraaf op maandag 23 augustus? Onder de kop 'Máxima regelt startkapitaal' lezen wij: 'Jarenlang maakte de prinses zich er hard voor dat niet alleen in ontwikkelingslanden maar ook in Nederland op vaste basis leningen worden verstrekt aan starters. Namens de Raad voor de Microfinanciering ondertekent zij morgen, onder toeziend oog van minister Maria van de Hoeven (Economische Zaken), deze nieuwe financiering. Het gaat om een lening van 15 miljoen euro door de Rabobank, ING en ABN Amro en van 15 miljoen euro door de Bank Nederlandse Gemeenten aan stichting Qredits.'

Gezeten in haar huurkoets rijdt Máxima door Nederland en de meid Maria van de Hoeven verwarmt centen met behulp van een kaars. Centen die niet van haarzelf zijn, maar van de Nederlandse staat, eigenlijk dus van het Nederlandse volk.

Aan belangstelling van arme sloebers geen gebrek. De Telegraaf meldt immers: 'duizenden ondernemers in de dop kunnen in ons land hun droom verwezenlijken na de vasthoudende inzet van prinses Máxima: deze week komt 30 miljoen euro extra beschikbaar voor microkredieten.' Zij kunnen een bedrag van 35.000 euro lenen tegen een rente van 9,5%. Ja dat ziet u goed de twee staatsbanken ING en ABN Amro gaan geld uitlenen tegen 9,5%, geld dat zij zelf tegen 1% bij de ECB in Frankfurt kunnen lenen. Als dat geen ordinaire zwendel is, dan weet ik het niet. Geen enkele startende ondernemer in deze barre tijden is gebaat bij de woekerrente van Maatje Máxima.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander