Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
ThePostOnline -Jorge Zorreguieta trok een bloedspoor door argentinie
StevenBrownsBlog -President Morales:’Monarchie is belediging voor de mensheid’. Dutch King Willem beledigd.
ThePostOnline -Prinses Margarita: ik heb geen interview aan Prive gegeven
NRC.nl -Getuige: Julio Poch geruild voor Jorge Zorreguieta
ThePostOnline -Aalders: Wat Rutte zegt over Bernhard klopt niet


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Eens een Fasseur, altijd een Fasseur
Hans Vogel

Professor Cees gaat binnenkort weer toeslaan! Met een zevenklapper deze keer. Volgens een recent persbericht van het ANP zal namelijk in februari bij uitgeverij Balans Professor Cees zijn nieuwste boek verschijnen, getiteld De gekroonde republiek, waarin hij terugblikt 'op de drie koningen Willem I, II en III en de vier koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix'. Hoe verzin je het? In hoeveel bochten moet je je als 'koninklijk gebrevetteerd' hofchroniqueur wringen om je adelijke waar aan de man te brengen? Kijk naar Professor Cees en je hebt het antwoord. Die man moet toch wel een geest hebben van rubber, lijkt het.

De nijvere hofbiograaf begint alvast in elk geval met een schrijnende omissie. Nederland heeft niet drie koningen gehad, maar vier. De eerste was namelijk Lodewijk Napoleon, een man die de zich met de naam Oranje tooiende fraudeurs maar al te graag zouden willen vergeten. Maar als je echt iemand uit de geschiedenis wilt wegschrappen, dan moet je dat groots aanpakken. Kosten noch moeite mogen worden gespaard, maar dat is nu net iets waar de neporanjes heel slecht in zijn. Wie wil weten hoe zoiets in zijn werk gaat, het uit de geschiedenis wegschrijven van een onwelgevallige voorganger of concurrent, kijke naar hoe de familie de Medici in Florence alle herinnering aan de familie Pazzi heeft weggepoetst. Alle documenten verwijzende naar de Pazzi zijn uit de archieven verwijderd, de paleizen van de Pazzi zijn tot op de fundamenten afgebroken en vandaag is er bijna niets meer in Florence dat aan de familie Pazzi herinnert. Recenter nog heeft Stalin in de Sovjet-Unie alles in het werk gesteld om de herinnering aan zijn rivaal Trotski te verwijderen. Helemaal wegpoetsen kan natuurlijk nooit, maar je kunt een eind komen. De neporanjes zijn nu te laat om Lodewijk Napoleon uit de geschiedenis te verwijderen, en daardoor heeft Professor Cees feitelijk een probleem. Als gewetensvol historicus zou hij eigenlijk, als hij over de monarchie hier te lande schrijft, ook een 'minibiografie' over Lodewijk Napoleon in zijn boek moeten opnemen. Maar ja, dat mag natuurlijk niet. Ach zullen we dan maar zeggen, wie zich eenmaal heeft verkocht kan zijn vrijheid niet meer terugwinnen.

Professor Cees is bezig iets te doen wat maar héél weinig historici durven te doen: hij kijkt in de toekomst. Het ANP meldt immers dat 'Fasseur vooruit (loopt) op het 200-jarig bestaan van de monarchie in 2014'. Petje af voor deze held die in een tijd dat het instituut van zijn meesteres zacht gezegd omstreden is. Volgens een recente enquête schijnt driekwart van de Nederlandse bevolking tegen de monarchie te zijn. Probeer daar maar eens tegen in te gaan. Je zou bijna medelijden krijgen met iemand die zo'n ondankbare taak op zijn bordje heeft gekregen. Een ondankbare taak en bovendien nog eens slecht betaald. Wij allen weten immers dat de Amsbergjes héél zuinig zijn met het uitgeven van hun bloedig bijeen gesprokkelde centjes. De tijden zijn hard en gevreesd moet worden dat ook Professor Cees daar het nodige van te merken zal krijgen. Zou hij wel weten dat de Amsbergjes een spoor achter zich laten van onbetaalde rekeningen?

Ondank is 's werelds loon, maar U kunt ervan op aan dat Professor Cees ijverig zijn best zal doen en weer een dik boek zal afleveren met zeven 'minibiografieën'. Uitgeverij Balans maakt het allemaal niet makkelijker voor de nijvere hofbiograaf. Hij zal ons antwoord geven op belangwekkende vragen: 'Wie waren deze koningen en koninginnen? Hoe brachten zij het ervan af?' Daarover kan Professor Cees eigenlijk heel kort zijn. Er zijn zeker geen zeven minibiografieën voor nodig. Deze koningen en koninginnen waren fraudeurs, oplichters, landverraders, profiteurs en uitvreters. Ze hebben het er zó goed vanaf gebracht dat ze tot dusverre nooit in de kraag zijn gevat door justitie. Hoe kan het ook anders? In Nederland wordt sinds bijna twee eeuwen 'recht' gesproken onder hún portret.

Maar het lijkt wel alsof de dagen van de monarchie inderdaad geteld zijn. Uitgeverij Balans licht alvast een tipje van de sluier op. 'Het wordt tijd de balans op te maken', aldus de uitgeverij. Nu vraag ik U: wanneer maak je de balans op? Je maakt de balans pas op aan het einde van een onderneming.

Inderdaad er is hoop. Weet U nog dat de DDR in 1989 uitbundig haar veertigjarig bestaan vierde? Nooit was er zo'n groots en duur feest georganiseerd. Maar nauwelijks waren de knallen van vuurwerk en champagne verklonken, of de Berlijnse Muur viel om en de DDR stortte ineen.

Maar opgepast! Leep als Professor Cees nu eenmaal is, probeert hij alvast een wit voetje te halen bij de republikeinen. Het lijkt wel alsof hij aanvoelt dat het doek voor de monarchie in Nederland definitief gaat vallen, want plechtig verklaart hij over de Nederlandse staatsinrichting van vandaag: 'het is in feite een gekroonde republiek, met een Oranje verfje en een erfelijk staatshoofd.' Hoe verzin je het?

Ik vraag mij daarom af: kan mevrouw van Amsberg haar hofbiograaf wel vertrouwen?

Pro Republica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot Pro Republica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Lees eerst onze huisregels.
Uw reactie wordt gemodereerd. Om er zeker van te zijn dat u een persoon bent en geen spam-robot,
vragen wij u voor het reageren een eenvoudige rekensom op te lossen.


Reageer op dit artikel
 
naam
e-mail   (wordt niet getoond)
Commentaar
 
  Maak de som af: "vijf plus een is"   
 
 


Op 22-8-2010 12:35:40 schreef Tom
Blijkbaar zijn wij op de goede weg en treft R.Lubbers hopelijk of misschien wel hopeloos nog slechts de voorbereiding voor het 200 jarig bestaan van het "koninkrijk" uit pure verafgoding..

Maar ik ben toch nieuwsgierig naar die recentelijke enquête.
Hoe representatief was deze en door wie uitgevoerd?
 
Op 22-8-2010 14:32:10 schreef Roel
Afgelopen week was de opperlakei Jeroen Snel te gast bij Knevel en van Den Brink. Hij vertelde over het Zweedse koninghuis,gepresenteerd in de uitzending van het programma
"Blauw bloed extra".Hij hoopte nog contact te krijgen met het
koninklijk huis voor zaterdagavond jl.Tot mijn grote ergenis werd
het zaterdagavond uitgezonden bij de E.O.Zowaar heeft deze paladijn
het weer voor elkaar gekregen.Hij had ook nog een kort gesprek met
de slijmbal Brusse in Engeland.Om misselijk van te worden.
Verder had hij nog een kort gesprek met een mevrouw (ik ben even haar naam kwijt) die vertelde dat prins Carl Hugo zo'n bescheiden
en sympathieke man was,terwijl wij weten dat het een man was die
neigde naar het fascisme.
Het Nederlandse koninghuis zal wel weer proberen hier mee haar
voordeel te doen.
Al met al een schandalige vertoning.
 
Op 22-8-2010 14:51:20 schreef eGast
Balans: "Hoe brachten zij het ervan af?". Wel, toevallig vorige week in NRC: "Uitverkoop van collectie Willem II". Hij liet in 1849 zoveel schulden na, dat zij kinderen (waaronder III dus) zijn schilderijencollectie lieten veilen -- 350 stuks. Liever geld dan smaak. Nu te zien in Londen en St. Petersburg.
 
Op 22-8-2010 17:02:36 schreef de buren
jaja "gekroonde republiek"! Geweldige vondst van hofchroniqueur en kamerheer van volksverlakkerij Cees. Bedoeld om de voorstanders van verlichting en tegenstanders van het huidige corporatistische byzantinisme de wind uit de zeilen te nemen. Alsof er in dit landje sprake zou zijn van enige volkssouvereiniteit. Nee Amsberg/Zorrequeita regeert..


Wat betreft de monarchiebonus: Nadat Mohamed al-Fayed het koninklijk wapen verbrandde, verdrievoudigde zijn omzet!!

NOS Harrods verbrandde koninklijk wapen
 
Op 22-8-2010 17:18:11 schreef Roel
Momenteel is het huidige kabinet demissionair. Het gevolg is dat deze regering enkel nog de lopende zaken mag behandelen.Het is omstreden of dit idee nu berust op gewoonterecht of dat het gaat om politiek fatsoen. M.i. gaat minister Donner zijn boekje te buiten door onnodig onrust te zaaien over de pensioentekorten bij een aantal pensioenfondsen.Betreft het hier controversiele zaken?
Het Burgerlijk Pensioenfonds heeft momenteel voldoende financiele dekking om de pensioenuitkeringen te kunnen garanderen. Destijds heeft meneer Ruud Lubbers een aantal miljarden gegraaid uit de kas van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds.Dit was pure diefstal ten nadele van de pensioengerechtigden.De banken zijn destijds financieel gesteund door minister Bos.Het zou normaal zijn als de banken financieel zouden bijdragen aan de tekorten bij de pensioen-fondsen.Als dank wordt met ingang van 1 januari a.s. de z.g.n Bos-belasting ingevoerd voor de hogere inkomens.Omdat er in verhouding in dit land niet zoveel mensen een hoog financieel inkomen hebben worden de middengroepen extra belast.Al met al een zeer vreemde zaak.
 
Op 22-8-2010 17:29:35 schreef Karel
Kijk 'm nou toch weer 's staan in z'n pakkie. http://www.nu.nl/binnenland/2317221/prins-willem-alexander-neemt-vlootschouw-af.html
 
Op 22-8-2010 17:42:03 schreef René Reimer
Wat direct opvalt is de toevoeging onderaan het stuk. Heeft PR een probleem dat er vooraf gemodereert moet worden? Zitten er trollen onder ons? Laat het even weten alsjeblieft?
 
Op 22-8-2010 17:43:55 schreef René Reimer
Er wordt dus niet vooraf maar achteraf gemodereerd. Foutje, kan gebeuren. Sorry!!
 
Op 22-8-2010 17:54:54 schreef Ger de Vries
Standpunt :: Koninklijk Huis

De SP vindt dat het beter is om het staatshoofd te kiezen. Veel Nederlanders hechten echter veel waarde aan het Koninklijk Huis. Daarom moeten politici zorgen dat de monarchie past in onze democratie. Het staatshoofd moet vooral een ceremoniële functie hebben, als symbool en vertegenwoordiger van Nederland. Daar passen geen politieke functies bij. De toekomstige koning hoeft geen lid te zijn van de regering. En hoeft bij de vorming van een regering ook niet de (in)formateur te kiezen. Dat kan de Tweede Kamer beter zelf doen. De leden van het Koninklijk Huis kunnen nu nog allerlei privékosten declareren, bijvoorbeeld voor privévluchten, dat moeten we stoppen. Zij moeten voortaan ook gewoon belasting betalen, net als iedereen.

En daarmee ben ik het geheel oneens met de SP, niks geen ceremoniële taken voor deze roversbende!

Ik heb ze gevraagd wie de rekening gaat betalen voor dat rondzeulen met het lijk van Carlos de Parma, of iets dergelijks. Ik krijg antwoord van Ronald de Raak. Het zou Jan de Wit (wat een toepasselijke naam) moeten zijn, maar die is even voorzitter van de financiëlecrisiscommissie. We wachten af.
 
Op 22-8-2010 19:16:15 schreef Martinus Sicarius
Ik zag hem de laatste tijd veel in het Nationaal Archief.
Hij moet ook gewoon door de bewaking en zijn spullen worden gewoon doorzocht bij het in en uitgaan van de studiezaal. Niemand gaat bij hem in de buurt zitten viel mij op. Het was helemaal leeg om hem heen.
 
Op 22-8-2010 21:42:56 schreef Jeroen
Dat Fasseur één boekje over of moet ik zeggen voor de oranje´s schrijft is nog mee weg te komen. Echter deze serie leugenaar lijkt met nog weer een boek z´n derde als ik mij niet vergis meer een meer op een soort van historische witwasser die zijn beroep en beroepsgenoten historici ten schande maakt. Het prostitueren van zijn academische status met oncontroleerbare want deels uit onverifieerbare bronnen geputte informatie maakt zijn pro oranje gekrabbel tot onwetenschappelijke prietpraat voor wie het geloven wil. Het misbruik maken van academische status zou gestraft moeten worden met het terugvorderen van de hem gegunde academische titulatuur. Of anders een duidelijke vermelding op de kaft dat het boek geen zorgvuldige wetenschappelijke basis heeft en dus niet meer is dan een kasteelroman. Ben benieuwd waar zijn volgende oranje lofzang pulpfiction over gaat. Want ik krijg het gevoel dat dit koninklijk goed gekeurd historisch liegbeest de oranje smaak goed te pakken heeft.
 
Op 22-8-2010 21:46:07 schreef anne hilverda
Martinus Sicarius, doelde u nu op Jan de Wit van de SP of Jeroen Snel van de EO ? Als het om die laatste gaat kan ik me voorstellen dat er niemand bij hem in de buurt wil zitten. Het is een klef mannetje, oud voor zijn jaren (nog niet eens midden dertig). Ik neem aan dat al die andere bezoekers in het Nationaal Archief zich met serieuze zaken bezig houden: hoe verder na Bea.......
 
Op 22-8-2010 21:53:01 schreef Edmond V.O Katusz
'k Was heden nog een paar uur naar SAIL 2010. In 2015 moeten we dus met een bootje van ProRepublica langs "ons" schip varen waarop W.A. van Amsberg zich dan bevindt, mocht onverhoopt de republiek dan nog niet uitgebroken zijn.
Gegroet, Edmond V.O. Katusz
 
Op 22-8-2010 22:19:22 schreef M.el Sicarii
@ Ger de Vries

Een monarchie past niet in een democratie. Die 2 zaken zijn elkaars absolute tegenpolen.
 
Op 22-8-2010 23:58:21 schreef M.Sicarius
@ Anne Ik bedoel Fasseurke
 
Op 23-8-2010 0:49:40 schreef Pauletta
@ Roel ... Momenteel is het huidige kabinet demissionair. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Demissionair#Wat_mag_een_demissionair_kabinet.3F
Je moet niet over je graf heen willen regeren!
 
Op 23-8-2010 12:52:26 schreef wilma
Wat mij het meeste irriteerd aan deze familie, de rijkste familie der Nederlanden, familiekapitaal $ 50 miljard met een uitkering van ongeveer 130 mijoen.Deze familie vindt dat ze daar recht op hebben, en wij domme onderdanen kunnen daar niets aan veranderen. Hier kunnen wij elke dag opnieuw lezen, hoe bea bilderberg schijt heeft aan het volk en gewoon door gaat met deze zelfverrijking.Waarom gebreurd er niet meer, Republeinen, en laten wij bea en haar kliek zien dat wij meer kunnen dan de waarheid over haar familie vertellen.Prinsjesdag,de republikeinen, verspreidt langs de route, met de Nederlandse vlag,witte spandoeken, met echte vragen aan moeder bea,witte hoofddoeken, de kleur oranje vervagen. Ja, dit is een droom van mij om zelf aan bea te laten zien dat ik niet onder haar regime wil en kan leven,dat wij vrije mensen zijn maar het zal wel bij een droom blijven en zal ik mij nog vele malen ergeren aan deze super graaifamilie.
 
Op 23-8-2010 14:32:55 schreef Karst
Je leest de gekste getallen met betrekking tot het "Familie kapitaal" en krijgt ook de gekste cijfers door over enquetes "voor-en tegenstanders monarchie".(hier ook weer) Zolang er geen échte, onafhankelijke, getallen en cijfers boven water komen, blijft het ongeloofwaardig, twijfelachtig enz.
Je word bedonderd, oké dat weten we. Maar hoe erg? Om meer latente republikeinen over de streep te trekken moeten er meer feiten op tafel komen. Hoe? En ja, van wie of wat was die recentelijk enquete?
 
Op 23-8-2010 15:27:04 schreef Ger de Vries
Beste Karst,

Die cijfers van dat onderzoek waren echt! 75% voor een republiek en 25% was tegen. Het werd gehouden door de site geennieuws.com waarvan hier beneden een link staat. dat is te zeggen, niet meer van de uitslag van de enquête maar wel nog het bijbehorende artikel! Overigens staan op deze site aardig wat verwijzingen naar feiten waar je haren rechtop van gaat staan.

http://www.geennieuws.com/2010/08/de-pros-en-de-contras-van-de-monarchie/
 
Op 23-8-2010 15:57:42 schreef Ger de Vries
Sorry Karst,

Het artikel waarnaar ik verwees is niet waar de enquête is gehouden. Dat staat n.l. op beneden staande link! Excuses voor het misverstand.

http://www.hpdetijd.nl/2010-08-17/na-beatrix-de-stekker-dr-uit
 
Op 23-8-2010 17:05:19 schreef Jeroen
peilingen blijven lastig omdat de uitslag ook zeer beinvloed wordt door het gepeilde publiek. Kranten en bladen hebben zo hun eigen profiel en lezers waardoor een peiling in bv de Telegraaf of Trouw al snel een heel andere uitslag hebben. Wel valt mij al langer op dat daar waar er wel reactie mogelijkheid bestaat tav de monarchie zelfs bij kranten die uitermate pro oranje zijn zoals eerder genoemde Telegraaf en Trouw de reacties overwegend negatief zijn wat inderdaad te denken geeft en mij doet twijfelen aan het aan de aan ons verkochte mantra dat ze nog altijd zeer populair zijn. Een uitgebreide en gedetaileerde peiling van een onafhankelijke peiler heb ik op dit onderwerp nog niet gezien en lijkt mij ivm door mij althans gewenste zuiverheid zeer wenselijk. Die populartiteit is namelijk voor de monarchie haar voortbestaan van essentieel belang omdat het afschaffen dan wel voortbestaan van dit bestuurlijk feodaal restverschijnsel niet van rationele, maar 100% van één emotioneel argument afhangt namelijk de volskgunst oftewel hun populariteit. Lang was de handhaving lees hoog houden van hun imago een makkelijke zaak met massa media die de boel structureel in het voordeel van de oranje clan belazerden door selectief te werk te gaan negatief nieuws bij het publiek weg te houden en eindeloos ons te vergiftigen met oranje hosanna. De groei van door hun niet te sturen nieuwe media lees internet maken dit een stuk lastiger en het ligt dan ook in de lijn van mijn verwachting dat die populariteit mogelijk sneller dan wij kunnen vermoeden zal dalen tot een punt waarop de politiek niet anders kan dan dit onderwerp wel te agenderen.
 
Op 23-8-2010 21:54:59 schreef Ger de Vries
Verleden week heb ik de fractie van de SP, met name Jan de Wit gevraagd hoe het zat met die tentoonstelling van het lijk, en het vervoer 'from and to' van die Spaanse prins Carlos en nog iets, die zonodig naar Nederland moest worden gebracht. Hier beneden het antwoord van Ronald de Raak, de woordvoerder van de van Amsbergs

"Beste Ger de Vries,

Jan de Wit vroeg mij je mail te beantwoorden, ik ben woordvoerder Binnenlandse Zaken.

Als het gaat om de begrafenis van Carlos de Bourbon de Parma weet niet precies wie wat gaat betalen. Binnenkort spreken we in de Kamer weer over de kosten van het Koninklijk Huis, dan kunnen we er eens goed naar kijken. De SP heeft zich de afgelopen jaren flink ingezet om openheid te krijgen over de kosten van het Koninklijk Huis en dat is ook gelukt. Ook op ons verzoek komt er nu een goed jaarverslag, zodat we voortaan ook kunnen zien of het geld goed wordt besteedt. Ook willen we nog dat de leden van het Koninklijk Huis alle belastingen gaan betalen, dat is nu meestal niet het geval.

Met vriendelijke groet,

Ronald van Raak"
 
Op 23-8-2010 22:00:06 schreef Ger de Vries
Sorry, weer een foutje, het moet zijn woordvoerder Binnenlandse Zaken, niet 'de woordvoerder van de van Amsbers!'

Nogmaals excuses
 
Op 23-8-2010 22:10:08 schreef tom couzy
Sorry Ger de Vries,maar de enquête van HP de tijd is niet een enquête met voor en tegenstanders van de monarchie,maar gaat over voor en tegenstanders voor een gekozen staatshoofd.
 
Op 24-8-2010 12:55:40 schreef Ger de Vries
@Tom Cousy

Maar is het dan mogelijk om naast het gekozen staatshoofd ook een koninklijke roofbende te hebben? Natuurlijk niet. Dus is het verschil in vraagstelling tussen voor/tegen een gekozen staatshoofd of pro/contra de royals marginaal! Komt op hetzelfde neer, je bent voor of tegen.
 
Op 24-8-2010 19:02:12 schreef Sam Koeman
Schuimbekkend heb ik hiervan kennis genomen. Nu ik, een paar dagen na het lezen van dit artikel, weer uit mijn dwangbuis mag heb ik de gelegenheid hierop te reageren. Soms weet ik niet of ik moet huilen of lachen. Ik gok erop dat Beatrix tijdens het 200 jarig bestaan van het koninkrijk der Nederlanden (Het Koninkrijk Holland laten we met deze term buiten beschouwing) de kroon overdraagt aan Willem-Alexander, die als Koning Pils I, en hopelijk als laatste monarch, de geschiedenis in zal gaan.
 
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander