Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Eens een Fasseur, altijd een Fasseur
Hans Vogel

Professor Cees gaat binnenkort weer toeslaan! Met een zevenklapper deze keer. Volgens een recent persbericht van het ANP zal namelijk in februari bij uitgeverij Balans Professor Cees zijn nieuwste boek verschijnen, getiteld De gekroonde republiek, waarin hij terugblikt 'op de drie koningen Willem I, II en III en de vier koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix'. Hoe verzin je het? In hoeveel bochten moet je je als 'koninklijk gebrevetteerd' hofchroniqueur wringen om je adelijke waar aan de man te brengen? Kijk naar Professor Cees en je hebt het antwoord. Die man moet toch wel een geest hebben van rubber, lijkt het.

De nijvere hofbiograaf begint alvast in elk geval met een schrijnende omissie. Nederland heeft niet drie koningen gehad, maar vier. De eerste was namelijk Lodewijk Napoleon, een man die de zich met de naam Oranje tooiende fraudeurs maar al te graag zouden willen vergeten. Maar als je echt iemand uit de geschiedenis wilt wegschrappen, dan moet je dat groots aanpakken. Kosten noch moeite mogen worden gespaard, maar dat is nu net iets waar de neporanjes heel slecht in zijn. Wie wil weten hoe zoiets in zijn werk gaat, het uit de geschiedenis wegschrijven van een onwelgevallige voorganger of concurrent, kijke naar hoe de familie de Medici in Florence alle herinnering aan de familie Pazzi heeft weggepoetst. Alle documenten verwijzende naar de Pazzi zijn uit de archieven verwijderd, de paleizen van de Pazzi zijn tot op de fundamenten afgebroken en vandaag is er bijna niets meer in Florence dat aan de familie Pazzi herinnert. Recenter nog heeft Stalin in de Sovjet-Unie alles in het werk gesteld om de herinnering aan zijn rivaal Trotski te verwijderen. Helemaal wegpoetsen kan natuurlijk nooit, maar je kunt een eind komen. De neporanjes zijn nu te laat om Lodewijk Napoleon uit de geschiedenis te verwijderen, en daardoor heeft Professor Cees feitelijk een probleem. Als gewetensvol historicus zou hij eigenlijk, als hij over de monarchie hier te lande schrijft, ook een 'minibiografie' over Lodewijk Napoleon in zijn boek moeten opnemen. Maar ja, dat mag natuurlijk niet. Ach zullen we dan maar zeggen, wie zich eenmaal heeft verkocht kan zijn vrijheid niet meer terugwinnen.

Professor Cees is bezig iets te doen wat maar héél weinig historici durven te doen: hij kijkt in de toekomst. Het ANP meldt immers dat 'Fasseur vooruit (loopt) op het 200-jarig bestaan van de monarchie in 2014'. Petje af voor deze held die in een tijd dat het instituut van zijn meesteres zacht gezegd omstreden is. Volgens een recente enquête schijnt driekwart van de Nederlandse bevolking tegen de monarchie te zijn. Probeer daar maar eens tegen in te gaan. Je zou bijna medelijden krijgen met iemand die zo'n ondankbare taak op zijn bordje heeft gekregen. Een ondankbare taak en bovendien nog eens slecht betaald. Wij allen weten immers dat de Amsbergjes héél zuinig zijn met het uitgeven van hun bloedig bijeen gesprokkelde centjes. De tijden zijn hard en gevreesd moet worden dat ook Professor Cees daar het nodige van te merken zal krijgen. Zou hij wel weten dat de Amsbergjes een spoor achter zich laten van onbetaalde rekeningen?

Ondank is 's werelds loon, maar U kunt ervan op aan dat Professor Cees ijverig zijn best zal doen en weer een dik boek zal afleveren met zeven 'minibiografieën'. Uitgeverij Balans maakt het allemaal niet makkelijker voor de nijvere hofbiograaf. Hij zal ons antwoord geven op belangwekkende vragen: 'Wie waren deze koningen en koninginnen? Hoe brachten zij het ervan af?' Daarover kan Professor Cees eigenlijk heel kort zijn. Er zijn zeker geen zeven minibiografieën voor nodig. Deze koningen en koninginnen waren fraudeurs, oplichters, landverraders, profiteurs en uitvreters. Ze hebben het er zó goed vanaf gebracht dat ze tot dusverre nooit in de kraag zijn gevat door justitie. Hoe kan het ook anders? In Nederland wordt sinds bijna twee eeuwen 'recht' gesproken onder hún portret.

Maar het lijkt wel alsof de dagen van de monarchie inderdaad geteld zijn. Uitgeverij Balans licht alvast een tipje van de sluier op. 'Het wordt tijd de balans op te maken', aldus de uitgeverij. Nu vraag ik U: wanneer maak je de balans op? Je maakt de balans pas op aan het einde van een onderneming.

Inderdaad er is hoop. Weet U nog dat de DDR in 1989 uitbundig haar veertigjarig bestaan vierde? Nooit was er zo'n groots en duur feest georganiseerd. Maar nauwelijks waren de knallen van vuurwerk en champagne verklonken, of de Berlijnse Muur viel om en de DDR stortte ineen.

Maar opgepast! Leep als Professor Cees nu eenmaal is, probeert hij alvast een wit voetje te halen bij de republikeinen. Het lijkt wel alsof hij aanvoelt dat het doek voor de monarchie in Nederland definitief gaat vallen, want plechtig verklaart hij over de Nederlandse staatsinrichting van vandaag: 'het is in feite een gekroonde republiek, met een Oranje verfje en een erfelijk staatshoofd.' Hoe verzin je het?

Ik vraag mij daarom af: kan mevrouw van Amsberg haar hofbiograaf wel vertrouwen?

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander